La pandèmia del coronavirus ha estat i és un desastre que podria haver-se evitat o, com a mínim, se'n podria haver reduït l'impacte si el món hagués reaccionat més de pressa. Això és el que conclou un panel independent d'alt nivell que critica els líders mundials i demana canvis importants per poder posar-hi punt final i garantir que no torni a passar. 

L'informe del panel, presidit per l'exprimera ministra de Nova Zelanda Helen Clark i l'expresidenta de Libèria Ellen Johnson Sirleaf, ha trobat fets "dèbils en tots els punts de la cadena". Tal com recull el diari The Guardian, la investigació recull que la preparació ha estat inconsistent i amb fons insuficients. A més, destaquen que el sistema d'alerta ha estat massa lent i dòcil i que l'Organització Mundial de la Salut (OMS), no tenia prou poder. Una altra de les conclusions constata que la pandèmia ha deixat encara més manifestes les desigualtats. "El lideratge polític global ha estat absent", han subratllat. 

Febrer del 2020, un mes "perdut"

En aquest sentit, Clark va descriure el mes de febrer del 2020 com un mes "perdut" perquè molts països no van actuar ni fer cap maniobra a l'espera de veure què passava. "Per a alguns, no va ser fins que els llits d'UCI dels hospitals van començar a omplir-se el moment per prendre mesures". Però llavors ja era massa tard per "evitar l'impacte de la pandèmia". 

Sirleaf ha remarcat que un brot d'un patogen "s'ha convertit en una pandèmia catastròfica" i es deu a una gran quantitat d'"errors" i "retards" en la preparació i la resposta.

L'informe ha estat encarregat pel director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a instàncies dels estats membres, que van demanar en Assemblea Mundial una revisió imparcial del que ha passat i què es podria aprendre de la pandèmia. 

Van actuar bé els xinesos?

El panel demana canvis per reunir els caps d'estat i supervisar els preparatius per a la pandèmia, assegurant que les finances i les eines que el món necessita estiguin en el lloc que correspon. L'informe ressalta que els xinesos van detectar i identificar el nou virus ràpidament quan va sorgir a finals del 2019 i que van donar advertències clares que haurien d'haver estat ateses. "Els metges de Wuhan van actuar de pressa quan van trobar alguns casos de pneumònia que no eren normals", ha detallat Sirleaf i recull el rotatiu.

L'OMS es va veure, però, "obstaculitzada, i no ajudada per les normes i procediments sanitaris internacionals", ha afegit Clark.

 

 

Imatge principal: ampliació del SARS-CoV-2 / Flickr Niaid