La policia austríaca ja ha començat a fer controls de rutina als ciutadans per garantir que les persones no vacunades no surten de casa. El país intenta superar una de les taxes d'infecció que augmenta més ràpidament a Europa.

Les restriccions van entrar en vigor el passat dilluns al matí i afecten prop de 2 milions de persones de 12 anys o més que fins ara han optat per no vacunar-se. Unes 356.000, segons destaca el The Guardian, porten una primera dosi i poden sortir amb una PCR negativa. Els que no compleixin les normes, però, s'enfronten a multes d'entre 500 a 3.600 euros.

En aquest context, què poden fer els no vacunats? Algunes activitats sí que els estan permeses, com per exemple, anar a la feina amb una PCR negativa, fer algunes compres essencials, exercici a l'aire lliure, trobar-se amb la seva parella o altres persones concretes o "satisfer necessitats religioses bàsiques".

Les mesures poden durar en el temps?

Les mesures estan dissenyades per durar 10 dies, tot i que el govern té sota la taula afegir-hi modificacions o prorrogar-les. La setmana abans que entressin en vigor aquestes mesures, gairebé 130.000 persones van optar per vacunar-se per primera vegada, el nombre setmanal més alt registrat des de la segona setmana de juliol, constata el diari britànic. Però, no tothom està conforme amb aquestes mesures. El partit d'extrema dreta Llibertat ja ha dit que estudiarà emprendre accions legals contra les mesures i ja ha advertit que intentarà organitzar una protesta aquest dissabte. 

Durant la setmana passada, Àustria va registrar 840 casos per cada 100.000 persones, la taxa d'infecció més alta d'Europa occidental i la més alta al país registrada des de l'inici de la pandèmia. Aquest dilluns es va informar d'11.889 nous casos i 40 noves morts.

La taxa de vacunació no és la més baixa de la Unió Europea –lideren el rànquing Bulgària (23,5%) i Romania (35,5%)– però sí de l'Europa occidental –amb un 63,5% de la població vacunada amb la pauta completa–.

Segons el portal d'Our World in Data, unes dades que la deixen lluny dels països amb un percentatge de vacunació més alt de la UE: Portugal (87,6%), Espanya (80,1%), Dinamarca (76,1%) i Bèlgica (74%).

Regne Unit i Alemanya

El Regne Unit i Alemanya, que també tenen una taxa de contagis alta, es comporten de manera desigual. El Regne Unit, però, no té previst introduir limitacions de moviments socials. Alemanya sí que estaria estudiant la introducció d'algunes mesures per intentar frenar les infeccions. 

 

 

 

 

 

Imatge principal: La gent camina cap a una estació de vacunació el primer dia d'un confinament per a persones no vacunades a Viena, Àustria. El govern austríac va imposar un bloqueig per a persones no vacunades per frenar la pandèmia en curs de la malaltia COVID-19 causada pel SARS CoV-2 / Efe