El País Basc i Navarra són els dos territoris on la covid-19 té una major incidència després d'haver superat, aquest cap de setmana, els 150 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies. Unes xifres que conviden a prendre de nou mesures per evitar les aglomeracions i que els respectius governs ja han assegurat que s'estudiaran i es concretaran durant els pròxims dies. 

Tot i que gairebé al voltant del 80% de la població ja ha rebut la vacuna contra el virus, els experts demanen mantenir l'alerta davant d'aquest repunt de casos amb una incidència de 203 casos els últims 14 dies en el cas de Navarra i de 174 al País Basc. 

Vacunació obligatòria?

El lehendakari Iñigo Urkullu ja ha avançat que demà la consellera de Salut, Gotozone Sagardui, anunciarà "noves directrius". A més, ha obert el debat sobre la vacunació obligatòria de determinats treballadors, encara que el Govern d'Urkullu confia és que sigui una cosa que es decideixi de manera "uniforme" en tota Espanya.

Així doncs, veu "difícil" que Euskadi adopti aquest tipus de mesures "si no estan emmarcades en una decisió" d'àmbit estatal, tenint en compte que diversos tribunals han tombat diverses restriccions i s'han declarat inconstitucionals els dos estats d'alarma.

Falta de concreció 

En aquest cas, no es concreten les restriccions que s'adoptaran, però es reitera la necessitat de complir les mesures de prevenció com ara evitar aglomeracions, higiene de mans, ventilació d'espais tancats i l'ús de la màscara.

D'altra banda, Navarra ha anunciat que en el termini d'una setmana s'analitzarà l'increment dels contagis sense descartar l'ús del certificat de vacunació assenyalant que, en qualsevol cas, afectarien els espais tancats d'ús públic. 

Tendència a l'estat 

Aquestes dues són les comunitats autònomes amb la incidència de casos més alta, però aquesta tendència és present a tot l'estat. 

Galícia i la Comunitat Valenciana també han avançat aquest dilluns que estan estudiant quines actuacions dur a terme per a protegir els més vulnerables amb l'arribada del fred i un major ús dels espais tancats, que han provocat un augment dels contagis també a les seves comunitats autònomes. 

En el cas de Catalunya, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha assegurat que es prioritzarà l'ús del passaport covid a l'aplicació noves restriccions per fer front als contagis.

A això cal sumar les preocupants xifres que arriben des de diversos països europeus, principalment d'aquells amb percentatges de vacunació més baixos que Espanya, la qual cosa ha posat ja al sector turístic en alerta de cara a les pròximes setmanes.

Crida a vacunar-se

Tant el Ministeri de Sanitat com les comunitats han fet una crida als prop de 4 milions de ciutadans que no s'han vacunat. Hi ha més de 300.000 espanyols de 50 a 59 entre ells i entorn de 100.000 són sexagenaris.

Amb una dosi extra ja en marxa per a persones en residències, pacients considerats d'alt risc i majors de 70 anys, avui comencen a rebre un sèrum de reforç els vacunats amb Janssen, gairebé dos milions de persones que rebran una segona burxada de Pfizer o Moderna.

Així mateix, la Ponència de Vacunes ha proposat al Ministeri de Sanitat la conveniència d'administrar la tercera dosi de reforç contra la covid-19 en el tram de 60 a 69 anys, un grup majorment vacunat amb AstraZeneca.

Imatge principal: Persones passejant a Vitòria Gasteiz / Europa Press