El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha comparat la gestió de la crisi sanitària entre Madrid i Catalunya i ha estat taxatiu: "El preu de la vida a Madrid és més baix que a Catalunya socialment i econòmicament", en declaracions a Catalunya Ràdio.

En aquesta línia també li ha donat la raó el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, amb qui ha compartit una entrevista per presentar conjuntament un llibre que acaben de publicar sobre la Covid-19, 2 metges i 1 pandèmia.

Les dades de morts per Covid-19

De fet, han posat l'exemple de les xifres absolutes de morts per coronavirus. Padrós avisa: "Si haguéssim tingut més de 6.000 o 7.000 morts sobre la taula, Catalunya no hauria estat capaç de suportar-ho". I Argimon ha afegit: "La discussió sobre l'impacte en la salut dels ciutadans no seria assumible pels catalans amb un excés de més de 7.000 persones mortes".

En xifres absolutes, segons el ministeri de Sanitat, a Catalunya s'han registrat 21.311 defuncions des de l'inici de la pandèmia amb data 31 de març i a Madrid, 23.178 amb data 30 de març. Si ho comparem amb el nombre total de població de cada comunitat, surten els següents percentatges: 0,28% de morts a Catalunya i un 0,34% Madrid. Cal tenir en compte que a Catalunya hi ha 7,5 milions d'habitants i a Madrid menys, 6,6M. Les diferències són notòries.

Padrós lamenta que algunes de les decisions que s'han pres a la Comunitat han quedat "mediatitzades per la lluita" entre la seva presidenta popular, Isabel Díaz Ayuso, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Argimon està convençut que amb aquests resultats, els estaments que configuren "la societat civil" no ho haguessin permès.

El president del Col·legi de Metges també considera que és bo que existeixin "segments intermedis que puguin ser incòmodes per als polítics". I admet que s'ha trobat amb molts interessos legítims: "M'han trucat presidents de gremis de sectors que han quedat tocats pensant que nosaltres érem un lobby. El que únicament ens preocupa és la protecció dels més vulnerables". I conclou: "Estem per ajudar, no per criticar".

Mirant el moment d'ara, Padrós confirma el que tothom diu: "Estem davant d'una plausible quarta onada, i que sigui més o menys intensa dependrà del que fem". I Argimon llança un avís: "Abans del dia 9 ni hi haurà un enduriment de les restriccions".