El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, avisa que Catalunya es pot veure al límit del precipici si no es forma d'immediat un Govern fort. El motiu? Fer front a les retallades sanitàries que ja es comencen a escoltar des del govern espanyol. A través de twitter, Padrós és taxatiu: "En nom dels metges i metgesses de Catalunya urgeixo a constituir ja el nou govern de la Generalitat. El que ens hi juguem és molt. El futur de la sanitat, el futur del país".

Aquest raonament, l'acompanya d'una reflexió molt dura que Lluís Bohigas, membre del Consell Assessor del Cercle de Salut, ha explicat a través d'una carta publicada en aquesta associació formada per un ampli col·lectiu de persones de professions diferents que desenvolupen la seva activitat en el sector salut i estan interessades en la millora del sistema sanitari. Padrós el cita: "Hi ha veus de prestigi com del Cercle de Salut que albiren amenaces reals que podrien allunyar d'aconseguir més recursos i agenda per a la transformació del sistema sanitari".

Jaume Padros TUIT Govern

Tuits del president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós.

"Diuen sense cap vergonya que la despesa baixarà"

En la carta que remet Padrós, s'explica amb números el per què l'amenaça de les retallades sanitàries pot acabar sent una realitat immediata. Bohigas ho avança:  "Tal com va passar l’any 2010, ens assabentem gràcies a Europa. El Gobierno de la Nación ha presentat la 'Actualización del Programa de Estabilidad' a Brussel·les aquest divendres passat i diu, sense cap vergonya, que la despesa sanitària pública que l’any 2020 va ser del 7,6% del PIB, baixarà al 6,4% l’any 2023, i al 6,2% el 2024, és a dir un 18% menys. El Gobierno ens diu una cosa a nosaltres, però a Europa ha de dir la veritat, i al Gobierno més progressista de la història la sanitat els hi importa ben poc per no dir gens".

Entrant en l'hemeroteca, Bohigas recorda altres capítols de la història més recent de l'Estat espanyol: "El Gobierno no retalla la sanitat, el que fa es escanyar les CCAA, i aleshores són aquestes les que tenen que retallar la sanitat. Recordeu? Els autors de les retallades del 2010 foren el president Mas i el conseller Boi Ruiz, mentre el Ministro de Hacienda, el Sr. Montoro, mirava cap a un altre costat. Ara passarà si fa o no fa el mateix".

Davant d'aquest escenari, el col·lectiu sanitari considera que no es pot anar a Madrid amb un govern en funcions. De fet, són plenament conscients que aquestes retallades afectaran de forma desigual. A Catalunya sí però no a tot arreu: "No les patiran ni el País Basc ni Navarra, que recapten els impostos i entreguen a Madrid el que no els fa falta. Tampoc afectarà la Comunidad de Madrid, doncs allà viuen la majoria dels funcionaris públics que estan acollits a MUFACE", la Mutualidad General de Funcionarios Civiles del Estado de España.

En una carta dura i molt crítica, la comparativa final que dona Bohigas és demolidora: "No sabeu com m’agradaria equivocar-me i que la sanitat assolís l’increment del 50% del pressupost per apropar-se a Europa que vam demanar des del Cercle de Salut. Però em temo que el proper estudi que fem, en comptes de comparar-nos a amb Europa, ens haurem de comparar amb Àfrica. Padrós també reitera, una vegada més, que el nou Govern de la Generalitat ha d'aplicar d'immediat les Mesures per Enfortir el Sistema de Salut, un document que ja es va publicar el passat setembre del 2020.

Foto de portada: imatge de recurs del president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós.