L'epidemiòleg Oriol Mitjà ha criticat a través de Twitter que Salut hagi decidit deixar de fer tests als contactes estrets que siguin asimptomàtics. Per a Mitjà, es tracta d'un "error" i considera necessari que "s'identifiqui als positius per fer rastreig dels seus contactes i assegurar que facin quarantenes". En aquesta línia, el doctor planteja que "si la primària i rastrejadors estan desbordats, cal més personal i mitjans" i ha recordat que això és una "decisió política".

Oriol Mitjà també ha avisat que la situació epidemiològica que viu Catalunya, amb dos dies seguits superant els 8.000 contagis diaris, és "greu" i adverteix que s'ha passat del "nivell d'alerta 2 al 3". L'epidemiòleg explica que una de les característiques d'aquesta cinquena onada és que "l'impacte en els hospitals és menor", però s'ha volgut mostrar molt clar sobre el repunt: "La transmissió no crec que s'aturi si no disminueixen les interaccions o s'incrementa la detecció amb prova d'antigen universal" i ha tornat a recordar que calen "més rastrejadors".

TUIT oriol mitjà test contactos estrechos

La primària, "fregant el col·lapse"

La reacció d'Oriol Mitjà arriba després que el Departament de Salut fes oficial aquest dijous que deixarà de fer proves diagnòstiques als contactes estrets asimptomàtics de casos positius per evitar la saturació de l'atenció primària. La directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, explicava que estan "fregant el col·lapse" i que es troben en un moment que no volen que "es generin grans cues i, per la situació, deixem d'atendre a una persona que realment necessita el servei sanitari".

En aquest sentit, Salut feia una crida a les persones que es trobin en la situació de ser contactes estrets i no presentar cap mena de simptomatologia associada a la Covid-19 que es quedin a casa i que compleixin la quarantena de 10 dies. "En un context de transmissió comunitària amb un volum molt alt de casos, el missatge que hem d'adreçar és que les persones que es trobin bé i siguin contactes es quedin a casa", sense necessitat que vagin als centres d'atenció primària. Craywinckel va subratllar, també, que "si una persona comença a desenvolupar símptomes, el sistema respondrà".

El Departament de Salut també va avançar que estan treballant en un pla que permeti que les farmàcies puguin fer tests d'antígens i monitorin els resultats per traslladar-los als serveis de vigilància epidemiològica. La idea no seria que els ciutadans comprin la prova diagnòstica, sinó que sigui el personal que hi ha a les farmàcies el que faci el test i reculli la mostra.

Mitjà, partidari del retorn de la mascareta

Fa uns dies, amb els contagis en ple auge, el doctor Oriol Mitjà defensava el retorn de la mascareta als exteriors i la implementació de tests d'antígens "als festivals, discoteques, grups de viatges i qualsevol altra activitat en grup". Mitjà també proposava que aquestes proves diagnòstiques ràpides estiguessin disponibles a les farmàcies.

El dimarts, el Govern anunciava que tancava l'oci nocturn en espais interiors durant 15 dies a partir d'aquest divendres, però indultava els festivals. Això sí, en tots els esdeveniments de més de 500 persones, l'executiu establia que s'havien de realitzar tests d'antígens, com per exemple està passant al Festival Cruïlla.

 

Imatge principal: Oriol Mitjà, en l'acte 'Back to events' que es va celebrar el mes de març a la Fira de Barcelona. Europa Press.