Oriol Mitjà preveu uns "mesos de tranquil·litat" després de l'esforç de les restriccions. L'epidemiòleg ho ha explicat en una entrevista al programa de TV3 Tot és mou. En aquest sentit, ha destacat que les restriccions són l'única manera de frenar l'increment de contagis ara mateix. 

Durant l'entrevista, ha destacat que les mesures han de ser "contundents" per tal d'aturar l'avenç del virus a Catalunya. "L'altra opció és gastar-nos els diners i reclamar el certificat de vacunació o una prova que s'ha passat la malaltia per accedit a qualsevol lloc", ha dit.

Tot i això, ha destacat l'aïllament com la clau de l'estratègia de control del virus. "Ha de ser perfecte, perquè és el que evita que la infecció s'escampi a altres persones", ha exposat i ha assenyalat les persones que vulneren l'autoconfinament com una de les claus per aturar la transmissió. 

Sistema sanitari ofegat

Mitjà ha assegurat que el nostre sistema de salut pública és "molt fluix" i que es torna a trobar ofegat. Una circumstància que assenyala que es fa evident per la impossibilitat d'incrementar el número de test de covid-19 que s'estan realitzant. "La nostra capacitat es manté en les 20.000 proves diàries, en una situació crítica com aquesta, hauríem de poder multiplicar-la per 3", ha afirmat durant l'entrevista.

Amb tot, l'epidemiòleg ha assenyalat que "es comença a acabar el combustible", fent referència a un tuit del físic Àlex Arenas. "Hi ha tants joves que s'han infectat que molts han adquirit la immunitat sense vacunar-se", ha apuntat. Una situació que amb l'ajuda de les noves restriccions ha de facilitar el control de la cinquena onada en les setmanes vinents, segons ha explicat.

Risc de reinfeccions

L'explosió de casos que ha viscut Catalunya aquest mes sumada a l'augment de la vacunació ha de possibilitar que passem uns mesos sense nous pics de contagis. Unes noves onades que serà possible contenir amb "monitoratge constant" a infants no vacunats, variants que puguin escapar a la vacuna i possibles reinfeccions.

De la reinfecció Mitjà ha destacat que qui més es reinfecten són persones grans, immunodeprimides o que van tenir una covid lleu. "La vacuna ofereix una protecció parcial del 80 o 90%: hi ha entre un 10 i un 20% de persones que es poden tornar a reinfectar". Sobre la variant Delta ha destacat que no està fent un escapament vacunal, sinó que ha incrementat tant la transmissió que encara que arriba al doble de persones i encara que s'infecti "només aquest 10 o 20%" de persones vacunades, "el nombre absolut de persones que es reinfecten és molt gran".

A més, ha apostat per revacunar la població. "Com més dosis, millor. Passats de 6 a 12 mesos, una nova vacuna de record augmenta els anticossos i poden atacar de manera més efectiva el virus", ha argumentat.

 

Imatge principal, Oriol Mitjà / EuropaPress