Avanç constant. Catalunya ha confirmat 25 casos de verola del mico en una setmana i ja n'hi ha 39 arreu del país, segons ha informat aquest divendres el Departament de Salut. Tots els pacients tenen vinculació epidemiològica, cosa que vol dir que es poden vincular amb altres casos. Així mateix, recordem que el procés per confirmar casos sospitosos de verola del mico requereix estudis de microbiologia i seqüenciació que no són immediats. En aquest sentit, els hospitals Vall d'Hebron i Clínic de Barcelona ja han validat completament les tècniques per confirmar els possibles casos de la malaltia, alhora que pròximament ho podran fer altres centres. Cal destacar que el Laboratori Clínic de la Metropolitana Nord, ubicat a l'Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), ha estat el primer a Catalunya a fer la seqüenciació completa del virus.

Per la seva banda, la verola del mico suma poc més de 253 casos confirmats a Espanya. Això són onze casos més que els registrats durant l'últim dia, segons les dades del Ministeri de Sanitat. Fins ara, l'Institut de Salut Carlos III ha rebut 499 mostres de casos sospitosos, 246 de les quals han donat negatiu per a verola humana i altres orthopoxvirus. Així doncs, es descarten com a casos. Sorprèn la manera en la qual aquestes dades no corresponen amb les de la Comunitat de Madrid, on la Conselleria de Sanitat ha comptabilitzat gairebé 300 casos de la malaltia (concretament, 296). Queda clar que la de Madrid és la comunitat més afectada.

La vacunació, aprovada

Davant del brot, Sanitat va aprovar dijous la vacunació contra la verola del mico. Per mor de la limitada disponibilitat de vacunes (només se n'han rebut 200), es prioritzarà la immunització postexposició a la malaltia per a grups de persones amb alt risc de gravetat o d'exposició. És a dir, no es recomana en aquest moment la vacunació preexposició, tot i que podria suggerir-se "més endavant en funció de l'evolució del brot i de la disponibilitat de vacunes". La ministra Carolina Darias ha indicat que medicaments com la injecció contra la verola del mico "es fabriquen a demanda" i que "serà l'autoritat d'emergències sanitàries de la Unió Europea (HERA) qui adquirirà les vacunes i les posarà a disposició dels Estats, en funció del nombre de casos". 

Darias ha precisat que, al voltant de la segona quinzena de juny, sabran les vacunes que es rebran a l'estat espanyol i ha afegit que, de moment, disposen de "200 vacunes procedents d'un Estat de la Unió Europea que sí que tenia vacunes a disposició de contactes estrets que siguin immunocompromesos". Per això, la ministra ha llançat un missatge de tranquil·litat a l'hora d'afirmar que "l'evolució de la verola del mico fins ara ha estat lleu i estem preparats per començar a vacunar", a l'hora que ha precisat que "hi haurà vacunes per a tots els casos que s'estipuli que han de ser vacunats".