L'Índia continua trencant els seus propis rècords d'infeccions per coronavirus i aquest divendres va registrar 414.188 casos en només 24 hores, a més de vorejar les 4.000 morts diàries, al mig d'una virulenta segona onada que ha provocat un col·lapse sanitari i escassetat d'oxigen.

El nombre de contagis des de l'inici de la pandèmia en aquest país d'uns 1.350 milions d'habitants ascendeix ja a 21,4 milions, segons les últimes dades del Ministeri de Salut indi, fent de l'Índia el segon país més afectat del món només per darrere dels Estats Units (32,6 segons la Universitat Johns Hopkins).

L'Índia va registrar més 3.915 morts per la Covid-19, una xifra una mica menor del rècord registrat ahir i que eleva el nombre total de morts a 234.083.

La vacunació

El programa de vacunació obert dissabte passat a tota la població major de 18 anys és vist com la principal esperança per sortir d'aquesta crisi, al mig d'una virulenta segona onada i mentre les autoritats sanitàries han advertit en els últims dies que una tercera onada del virus és inevitable.

El país ha administrat en les últimes 24 hores 2,3 milions de vacunes, un nombre a l'alça després de veure's alentit per la falta de dosi en diversos estats. El país ha administrat 164 milions d'injeccions des que va engegar el "programa de vacunació més gran del món" el gener passat.

Tanmateix, fins ara poc més d'un 2 % de la població índia ha estat inoculada per complet amb una de les fórmules aprovades al país, Covishield de AstraZeneca, que fabrica l'Institut Serum de la India (SII), o Covaxin, del laboratori indi Bharat Biotech; a la que se suma la importada Sputnik V russa.

Escassetat d'oxigen

La segona onada de la pandèmia ha posat al límit el sistema de salut indi, amb escassetat d'oxigen i llits en ciutats com Nova Delhi. Aquest augment de casos ha estat atribuït en part a una relaxació de les mesures contra el coronavirus per la població i a l'organització d'esdeveniments multitudinaris, com enormes mítings electorals o el festival religiós Kumbh Mela.

El Govern indi ha reconegut, tanmateix, que l'espectacular augment de casos l'últim mes i mig en nombrosos estats del país mostra una "correlació" amb la presència més gran de la variant índia "doble mutant" B.1.617.

 

Foto principal: Habitants de l'Índia al carrer després de rebre la vacuna contra la Covid / EFE