Preocupació internacional. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha avisat que la variant òmicron de la covid-19 està avançant "a un ritme que no havíem vist en cap de les soques anteriors", després que s'hagi detectat en 77 països i que segurament està "present en més països on encara no s'ha detectat". El director general de la institució, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha mostrat així la seva preocupació i ha instat a no menystenir la nova variant "fins i tot si causa una malaltia menys greu", ja que la seva ràpida propagació "podria afectar novament els sistemes de salut". 

"La gent està considerant que òmicron està associada a casos menys greus, però ja hem après que subestimar el virus és perillós. Un fort augment dels contagis pot col·lapsar novament els sistemes sanitaris que no estiguin prou preparats", ha recordat aquest dimarts Adhanom. Així mateix, ha insistit en la necessitat de mantenir les mesures de prevenció, encapçalades per la vacuna, tot i que la immunització no és suficient.

Vacunes i mesures de prevenció

El director general de l'OMS ha assenyalat que "les vacunes elles soles no posaran fi a la pandèmia a cap país", motiu pel qual cal fer servir tots els mitjans disponibles: mascaretes, distància, ventilació, higiene... "No es tracta de vacunes en lloc de mascaretes, no es tracta de vacunes en lloc de distanciament, tampoc es tracta de vacunes en lloc de ventilació. Cal fer-ho tot i bé", ha indicat.

De fet, Adhanom ha advertit que "l'evidència" suggereix una disminució "petita" de l'eficàcia de les vacunes contra la covid-19 greu i la mort causada pel virus, així com en la prevenció de malalties o infeccions lleus. En aquesta línia, el portaveu de l'OMS, Adi Mhamud, ha confirmat que les primeres dades d'òmicron indiquen que té una taxa de reinfecció superior a la resta de variants. "Això demostra la important taxa de propagació que posseeix", ha insistit.

Desigualtat i dosis de reforç

Si bé els programes de reforç de la vacunació per a la població adulta que desenvolupen alguns Estats són positius, el director general de l'OMS ha criticat que "agreugen la desigualtat" entre països. "És una qüestió de priorització. L'ordre és rellevant: donar dosis de reforç a grups que estan en baix risc de mort o infecció posa en perill la vida d'aquells que es troben en un risc alt", ha apuntat. Així, ha recordat que entre els països amb ingressos molt baixos encara hi ha 41 que no arriben al 10% de vacunats entre la seva població i 98 que no han assolit el 40%. L'hospitalització i la mort de persones per covid-19 és culpa de la gent no vacunada, segons Adhanom, motiu pel qual "la prioritat ha de ser vacunar els no vacunats": l'OMS no està en contra de les dosis de reforç, sinó "de les desigualtats".

En aquest sentit, ha reclamat que s'incrementin els esforços d'iniciatives com Covax per fer arribar vaccins arreu del món. Segons el director de la institució, en les darreres deu setmanes la iniciativa Covax ha distribuït més vacunes que en els nou primers mesos de l'any. La majoria de països les fan servir "tan aviat com les reben", malgrat que els "guanys" obtinguts fins ara són "fràgils". Per això l'OMS segueix demanant a donants i fabricants que "posin Covax en primer lloc". Recordem que estem parlant del Fons d'Accés Global per Vacunes contra la Covid-19, una aliança impulsada per actors públics i privats que pretén garantir l'accés equitatiu a les injeccions.

 

Imatge principal: L'OMS avisa que l'òmicron està avançant "a un ritme que no havíem vist en cap de les soques anteriors" / Europa Press