L'Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que a Espanya es van detectar un 34% menys de càncers que en la mitjana dels anys previs a la pandèmia. Això és el que ha assegurat el responsable per a Europa de l'organisme, Hans Kluge, que ha subratllat que el diagnòstic i tractament de càncers a la regió "ha patit d'una manera sense precedents" a causa de la covid-19 i ho ha titllat d'"impacte catastròfic". Espanya, però, no és l'únic país de la regió on els diagnòstics de càncer han caigut. D'aquesta manera, Kluge ha assegurat que el diagnòstic de tumors invasius ha caigut un 44% a Bèlgica durant els primers mesos de pandèmia i els exàmens colorectals un 46% a Itàlia entre el 2019 i el 2020. Pel que fa a la situació de la covid-19 a Europa, Kluge ha assegurat que la regió té ara una "oportunitat única" per "prendre el control de la transmissió" de la covid-19.

El responsable de l'OMS per a la regió europea ha dit que una de cada quatre persones a Europa i Àsia Central rebrà un diagnòstic de càncer al llarg de la seva vida. És una de les principals causes de mort i morbiditat a la regió i representa més del 20% de les morts, segons ha constatat en roda de premsa. 

La covid ha marcat els diagnòstics 

"Mirant enrere, durant aquests últims anys, la detecció el diagnòstic i el tractament del càncer han patit d'una manera sense precedents, ja que els serveis sanitaris han lluitat per respondre a la covid", ha constatat. En aquest sentit, l'última enquesta de Global Pulse Survey, realitzada per la mateixa OMS, sobre la continuïtat dels serveis de salut essencials durant la pandèmia han indicat que durant aquest últim trimestre del 2021 hi va haver una interrupció en l'atenció del càncer, detecció i tractament d'entre un 5% i un 50% a tots els països. La situació, però, sembla que podria haver millorat des del primer trimestre de l'any passat, segons ha detallat el mateix Kluge. El 44% dels països d'arreu del món van informar d'un augment en l'endarreriment de serveis per a la detecció del càncer durant la segona meitat del 2021. 

Kluge ha catalogat d'"interacció mortal" la manera en què la pandèmia retarda l'atenció al càncer i crea retards de serveis. Així, 24 mesos després de l'arribada del coronavirus, el personal sanitari està esgotat. En aquest sentit, ha volgut recordar que aquest divendres és un bon dia ―el dia 4 de febrer és el Dia Mundial contra el Càncer― per recordar que el 30%-40% dels casos de càncers a Europa i Àsia Central es poden prevenir. En aquest sentit, ha aprofitat per anunciar que l'OMS publica una nova guia sobre cribratge del càncer que recull l'evidència, l'ètica i les falses creences. Una guia que forma part d'una iniciativa que la mateixa organització va presentar fa un any per intentar accelerar l'eliminació del càncer com a malaltia que amenaça Europa i Àsia Central.

La situació del coronavirus a la regió

Kluge no ha donat dades gaire positives sobre la pandèmia. La regió europea va registrar 12 milions de nous casos la setmana passada. Una incidència setmanal que és la més alta des de l'inici de la pandèmia i està impulsada en gran manera per la variant òmicron, que és més transmissible. En aquest sentit, ha ressaltat que el 30% de tots els casos de covid des que va començar la pandèmia, s'han notificat aquest any. Fins ara, hi ha 150 milions de casos notificats i el 22% de les proves realitzades han resultat positives. També ha posat sobre la taula que les dades sobre hospitalitzacions continuen pujant, sobretot en països on les taxes de vacunació no són elevades. La dada positiva, si és que es pot dir així, és que els ingressos a les UCI no han augmentat de manera significativa, segons ha constatat. A més, el nombre de morts a tota la regió ha començat a disminuir. 

 

Imatge principal: un investigador sosté unes mostres / Unsplash