Has tingut la sensació que durant el confinament o la quarantena pel coronavirus se t'han oblidat coses? Un correu electrònic o una paraula o fins i tot comprar alguna cosa al supermercat? No trobar dins el cervell la paraula correcta per definir un element pot provocar la mateixa frustració que haver-nos oblidat de comprar el pa.

Ara encara sembla anecdòtic i encara és molt aviat perquè tot just dimarts va fer un any que es va detectar el primer cas de coronavirus al món. Malgrat tot, una enquesta realitzada per la Societat de l'Alzheimer, la meitat dels pacients van dir que els records havien empitjorat després de viure de manera més aïllada segons recull la BBC Future. I sense perdre de vista aquestes dades, la Universitat de Califòrnia ha començat un estudi sobre com el confinament pot haver afectat la memòria de les persones. 

robina weermeijer 3KGF9R 0oHs unsplash 

Cervell de plàstic partit per la meitat / Unsplash

De fet, tal com recull el mateix article de la cadena britànica, hi ha persones que recorden haver comprat una entrada de cinema fa vint anys i estan descobrint que obliden coses. Malgrat tot, hi ha matisos. No és el mateix oblidar-se de comprar el pa que no recordar el nom d'algú o de què vas sopar ahir.

Què afecta la memòria i de quina manera?

L'estudi sobre com funciona la memòria inclou alguns paràmetres que podrien afectar a la pèrdua de memòria. Un d'ells és el factor de l'aïllament. La falta de contacte social pot afectar negativament el cervell. La repetició d'històries, per altra banda, ens ajuda a consolidar records i si no podem socialitzar és més difícil que això passi. 

Però és clar, el confinament, per altra banda, no ajuda massa a generar noves històries ni records, malgrat que aquestes últimes setmanes no estem vivint un confinament tan important com el del març.

foto d'un parc unsplash

Foto d'un parc / Unsplash

A més, per altra banda, és possible que algunes persones sentin més ansietat que de normal. De fet, els nivells van començar a pujar durant l'inici del confinament i s'han anat reduint, afectant més als joves, persones que viuen soles, amb nens, amb ingressos baixos i que viuen en àrees urbanes. 

L'article de la BBC Future recull, així, que les taxes de depressió s'han duplicat, segons l'Oficina d'Estadístiques Nacionals del Regne Unit. I a més, se sap que tant la depressió com l'ansietat tenen un impacte important en la memòria. Les preocupacions afecten la nostra memòria deixant-nos menys capacitat per recordar altres coses. 

fotografia unsplash

Imatge d'una instantània / Unsplash

Les reunions telemàtiques són força monòtones i no anar a la feina i treballar en remot fa que tampoc es puguin generar records del camí a la feina i hi ha menys coses per distingir records. 

Què es pot fer?

Els experts recomanen, detalla l'article, sortir a passejar per carrers que no ens siguin tan familiars per reactivar el cervell i intentar fer que els dies entre setmana i els caps de setmana siguin prou diferents entre ells.

Buscar noves activitats i parlar-ne, podria ajudar, segons sembla, a la memòria. A més, una de les altres coses que argumenten els experts que podria ser saludable és reflexionar sobre el dia a dia, per ajudar a consolidar records.