L'augment de casos de covid a la Xina ha provocat que les autoritats sanitàries d'arreu d'Europa hagin optat per moure fitxa ràpidament i anunciar noves restriccions pels viatgers que provenen d'aquest país asiàtic on va començar l'expansió del coronavirus ara fa tres anys. Primer van ser els Estats Units i ara el ministeri de Sanitat dirigit per Carolina Darias ha comunicat les noves mesures que s'aplicaran especialment als aeroports davant la preocupació perquè amb l'augment de contagis a la Xina, sorgeixin noves variants del coronavirus no controlades. En aquest sentit, Darias ha recordat en roda de premsa que a partir de dia 8 de gener, deixaran d'estar en vigor les actuals restriccions pels viatgers xinesos, motiu pel qual ha previst que augmenti el trànsit des de la Xina, a Espanya i a tot el món. Per això, les noves mesures es centaran als aeroports, on hauran de presentar una prova negativa o la pauta completa de vacunació. 

Test de covid o pauta completa de vacunació pels viatgers 

Així, tal com ha anunciat Darias, el ministeri de Sanitat està treballant en diferents mesures per controlar l'expansió, col·laborant amb altres departaments. Amb Exteriors s'està treballant per una convocatòria a escala europea de resposta política integrada a la crisi sanitària per tal d'aconseguir una posició comuna a tota Europa i aplicar les mateixes mesures. "És important actuar amb coordinació i també amb celeritat", ha assegurat, i per tant, es revisarà la recomanació de demanar el certificat covid digital o equivalents (sempre amb vacunes aprovades per la OMS) "com a millor manera de assegurar la seguretat de tothom". Així, a Espanya també 'aplicaran controls pels quals serà imprescindible una prova negativa o mostrar la pauta completa de vacunació. Segons la ministra Darias, aquestes són actuacions "oportunes i necessàries". A Barcelona i Madrid arriben vols directes procedents de la Xina.

 

Preguntada Darias per si està "preocupada" per les notícies que arriben des de la Xina, la ministra s'ha limitat a dir que està concentrada a mantenir la màxima ocupació i anticipació, ja que aquestes són, segons ella, algunes de les grans lliçons de la pandèmia. "Hem de estar preparats per revertir la situació si és necessari i per això estem monitorant els casos i obtenint informació", ha explicat, tot remarcant que el que més la preocupa és seguir incrementant la vigilància i la seqüenciació per estar atents si apareix alguna nova variant. 

Darias insisteix en la segona dosi de reforç 

En aquesta roda de premsa per informar de les noves mesures davant l'augment de casos a la Xina, Darias també ha aprofitat per llançar un missatge a la població recordant la importància de la segona dosi de reforç, que el ministeri ja ha obert a totes les edats. Hi ha un percentatge molt baix de població que se l'ha posada, en un context en què la covid cada cop té menys rellevància en el nostre dia a dia, i la ministra ha volgut fer una crida per animar a la població. En aquest sentit, ha recordat que Espanya va ser un dels països capdavanters al món durant la primera part de la campanya vacunal i ha demanat que segueixi sent així.