El fabricant de vacunes Novavax ha dit aquest dilluns que la seva vacuna és altament efectiva contra el coronavirus i també protegeix contra variants en un gran estudi que s'ha dut a terme als Estats Units i a Mèxic. La vacuna ha tingut una efectivitat de prop del 90% i les dades preliminars han demostrat que era segura, segons ha dit la mateixa companyia i recull l'agència de notícies AP.

Si bé la demanda de vacunes ha disminuït de manera significativa, com a mínim als EUA, la necessitat de disposar de vacunes arreu del món continua sent crítica. S'espera que la vacuna Novavax, que és fàcil d'emmagatzemar i transportar, tingui un paper important en l'augment dels subministraments de vacunes arreu del món. 

Però no tot és tan ràpid. La companyia diu que espera demanar autorització als EUA i també a Europa, així com a altres llocs i tenir els resultats a finals de setembre i poder produir fins a 100 milions de dosis al mes. "Moltes de les nostres primeres dosis aniran a països amb ingressos baixos i mitjans", detallava el president executiu de Novavax, Stanley Erck, i destaca la mateixa agència.

Com s'ha fet l'estudi

L'estudi de Novavax ha inclòs gairebé 30.000 persones majors de 18 anys dels EUA i Mèxic. Dos terços han rebut dues dosis de la vacuna amb tres setmanes de diferència i la resta va rebre placebo. 

Hi ha hagut 77 casos de coronavirus –14 entre els que van rebre la vacuna– i cap dels que havia rebut la vacuna i va donar positiu en coronavirus ha desenvolupat la malaltia de manera greu en comparació amb 14 casos del grup que va rebre placebo. 

Els efectes secundaris han estat en la gran majoria lleus: sensibilitat i mal al lloc on s'havia administrat la vacuna. No hi ha hagut informes sobre coàguls de sang o problemes cardíacs. 

Quan arribarà la vacuna a Europa

Fa un mes, el 12 de maig, la companyia va declarar que sol·licitarà a l'Agència Europea del Medicament (EMA), la dels EUA (FDA) i la del Regne Unit (MHRA) l'autorització per la seva vacuna contra el coronavirus. La intenció és començar-la a fabricar i subministrar a finals del tercer trimestre d'aquest any. 

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari administra una vacuna contra el coronavirus / Unsplash