La Comissió Europea (CE) ha aprovat aquest dimecres un acord amb la farmacèutica nord-americana Moderna per adquirir 300 milions de dosis més de la seva vacuna comptar la Covid-19 per als països de la Unió Europea, que se sumaran als 160 milions de dosis que ja havia acordat amb l'empresa l'any passat. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va fer aquest anunci en una roda de premsa per presentar la nova estratègia de la Unió Europea per impulsar la investigació, producció i autorització de vacunes contra les noves variants del coronavirus.

El nou acord amb Moderna arriba el mateix dia en què Pfizer i BioNTech han anunciat que proporcionaran 200 milions de dosis suplementàries de la seva vacuna als estats de la UE després de tancar també un contracte amb l'Executiu comunitari, que s'ha assegurat l'opció d'aconseguir altres 100 milions de dosis. La UE posa de relleu que el total ja arriba als 33 milions de dosis subministrades des del passat 27 de desembre, i el pla de recuperació HERA Incubator ha d'anar en paral·lel per respondre les amenaces de les noves soques que puguin aparèixer. La incubadora reunirà ciència, indústria i autoritats públiques i obtindrà tots els recursos disponibles per preparar Europa per a aquest repte.

Com 'funciona' Moderna?

La vacuna Moderna es basa en ARN missatger (ARNm). L'ARNm juga un paper fonamental en la biologia, transferint instruccions de l'ADN a la maquinària de fabricació de proteïnes de les cèl·lules. En una vacuna contra l’ARNm, aquestes instruccions produeixen fragments inofensius del virus, que el cos humà utilitza per construir una resposta immune per prevenir o combatre malalties. 

Quan una persona rep la vacuna, les seves cèl·lules llegiran les instruccions genètiques i produiran una proteïna espiga, una proteïna a la superfície exterior del virus que utilitza per entrar a les cèl·lules del cos i causar malalties. El sistema immunitari de la persona tractarà aquesta proteïna com a estranya i produirà defenses naturals