Després de la pluja de crítiques sobre la quarantena obligatòria pels turistes britànics que tornin d'Espanya, ara el govern del Regne Unit es planteja eliminar la mesura per les illes Balears i les Canàries. Segons ha publicat aquesta tarda el diari britànic The Sun, els ministres del Departament de Transport i d'Afers Exteriors debatran sobre l'eliminació de l'aïllament de 14 dies per als turistes que tornin de Canàries i Balears.

Les posicions dels dos ministeris estan enfrontades. Mentre els primers defensen aplicar excepcions als territoris insulars, el departament d'Exteriors no vol aplicar diferències entre els territoris de l'estat. Amb tot, les fonts consultades per The Sun diuen que s'anunciaran novetats aquesta tarda.

Discrepàncies dins del govern

Per ara, des del govern britànic desaconsellen els viatges no essencials a Espanya, tot i que els britànics si que poden fer visites turístiques a les Illes Balears i Canàries. Tot i això, tothom que tornin d'un viatge a l'estat espanyol haurà de fer quarantena durant dues setmanes.

El secretari de Transport, Grant Shapps, s'ha mostrat contrari davant aquesta nova mesura i ha valorat l'opció de configurar ponts aeris amb les illes del Balears, ja que considera els casos de Covid-19 són molt inferiors que a la península. Segons fonts ministerials consultades per The Sun, a hores d'ara estan debatent una excepció de les Illes Balears i Canàries per les seves baixes taxes de contagi.

aeropuerto Palma de Mallorca coronavirus turismo EFE

Viajers a l'aeroport de Palma de Mallorca. / Efe

"S'està discutint activament, i serà una decisió que ha de prendre el grup dedicat a la Covid-19 i presidit pel primer ministre", han afirmat les mateixes fonts. El Ministeri d'Exteriors, però, s'ha mostrat crític amb les declaracions de Shapps i podrien demanar canviar els consells de viatge per restringir encara més les connexions amb les Balears.

Les peticions del govern espanyol

Finalment, serà el primer ministre Boris Johnson qui haurà d'apostar per la posició d'un dels dos ministeris, ja que és el cap de l'executiu britànic qui ha d'aprovar totes les restriccions relacionades amb la Covid-19. Des del govern de Pedro Sánchez, també han demanat que Johnson es decanti per eliminar les restriccions parcialment.

La ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, va dir aquest diumenge que estan negociant amb Londres per eximir de la quarantena a les Canaries i les Balears. "La situació a Espanya està controlada", va dir González Laya des de Madrid.