Els contagis continuen escalant a Espanya sense aturador i en plena tercera onada s'ha registrat el nombre més alt de nous contagis de tota la pandèmia: 41.576 casos nous. Així ho reflecteix el darrer informe del ministeri de Sanitat, on la incidència acumulada també arriba unes xifres altíssimes de 736,23 contagis cada 100.000 habitants en els últims 14 dies - 21 punts per sobre de les dades d'ahir. "És una incidència molt alta", ha advertit el ministre Salvador Illa després del Consell Interterritorial de Salut d'avui.

Pel que fa a les defuncions, avui se n'han sumat 464. D'aquesta manera, en els últims set dies ja han mort 1.146 persones i la xifra global oficial s'eleva fins a les 54.637 defuncions per Covid-19.

Quines són les autonomies més afectades?

La pandèmia continua avançant en totes les comunitats autònomes de l'estat, tot i que alguns territoris estan patint pitjors conseqüències. Extremadura, per exemple, arriba aquest dimecres a una xifra sense precedents de 1425,29 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies. 

Pel que fa a les defuncions, però, l'autonomia que es manté al capdavant de l'estat espanyol és el País Valencià. En els últims set dies, ja acumula ​285 morts per Covid-19. Tanmateix, a diferència d'en altres informes, hi ha altres comunitats que s'apropen a les 200 defuncions en l'última setmana, com és el cas d'Andalusia, que s'ha registrat 166.

Creix la tensió als hospitals: UCI al 35%

Mentre els contagis continuïn augmentant, la pressió als hospitals creixerà inevitablement. De fet, l'ocupació a les UCI en aquests moments es troba en el 35% arreu de l'estat espanyol i la previsió des del ministeri de Sanitat és que continuï creixent els pròxims dies.

La situació, però, és més greu en algunes autonomies. De fet, set comunitats autònomes se situen per sobre de la mitjana, amb el País Valencià també al capdavant. En aquesta autonomia, els pacients amb Covid-19 ja ocupen més del 55% dels llits de crítics i suposen el 38% de la resta de llits hospitalaris. Pel que fa a Catalunya, les Unitats de Cures Intensives estan prop del 50% (al 47,29% aquest dimecres). 

La preocupació per la situació als hospitals i l'augment de contagis és compartida per tots els governs, segons ha revelat Salvador Illa. Tot i això, el Consell Interterritorial no ha arribat a cap acord per aplicar noves mesures com l'avançament del toc de queda. "S'han pres ja mesures molt dràstiques en totes les comunitats autònomes", ha defensat el ministre, fent una crida a esperar per veure l'impacte de les restriccions en cada territori. Tot i això, encara queden dies durs, ha assegurat.

 

 

Imatge principal: Una Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Clínic de Barcelona. / EFE