El Departament de Salut ha habilitat un nou punt de vacunació contra la verola del mico a Fira de Barcelona, que se suma als 18 centres hospitalaris i punts de referència de malalties de transmissió sexual d'arreu de Catalunya ja existents. Des d'aquest dilluns ja es pot demanar cita mitjançant el portal vacunaverola.gencat.cat i agafar-ne per aquest dimarts a partir de les 9.00 hores. El punt estarà disponible els set dies de la setmana (en horari de matí i tarda). Es podran vacunar totes les persones que viuen a Catalunya, però recordem que un dels principals criteris que s'han de complir per rebre la vacuna de la verola del mico és tenir relacions sexuals d'alt risc. És a dir, quan s'han tingut múltiples parelles sexuals, consum de drogues durant les relacions sexuals o infeccions de transmissió sexual habituals, entre altres; incloses dins de les profilaxis preexposició al VIH (PrEP) o infecció per VIH en seguiment de consultes hospitalàries. Així es va consensuar en l'àmbit estatal i es va establir a Catalunya quan es va obrir la campanya de vacunació, el passat 21 de juliol.

Més concretament, la vacunació de la verola del mico va dirigida a persones de més de 18 anys que compleixin una sèrie de criteris: que no hagin passat amb anterioritat la malaltia, que no hagin estat contacte estret d'un cas positiu en els deu dies previs a la vacunació, que no tinguin administrada cap vacuna contra la verola i que no presentin cap simptomatologia en el moment de vacunar-se. Les persones que sí que presentin simptomatologia relacionada amb la verola del mico han de contactar amb un professional sanitari. En qualsevol cas, seran els mateixos professionals sanitaris els qui comprovaran que es compleixen tots els criteris perquè es pugui administrar la vacuna contra la verola del mico.

Més de 2.800 vacunes administrades, gairebé 2.050 casos de verola del mico

El punt de vacunació de Fira de Barcelona s'afegeix als 18 centres hospitalaris i punts de referència de malalties de transmissió sexual d'arreu de Catalunya ja existents, els primers dels quals van ser l'Hospital Clínic, BCN Checkpoint i la Unitat d'ITS Drassanes-Vall d'Hebron. El de Fira de Barcelona s'ha posat en marxa per "facilitar la vacunació contra la verola del mico a persones que tenen un risc més alt de contraure la malaltia", ha explicat el Departament de Salut. Fins al 8 de setembre s'han administrat 2.838 dosis, sempre amb cita a diversos centres repartits territorialment per Catalunya. Des d'aquesta setmana les vacunes s'administren per via intradèrmica, majoritàriament.

La Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya ha confirmat un total de 2.042 casos de verola del mico, fins al 9 de setembre. La majoria d'aquests casos són homes d'entre 20 i 60 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 2 de setembre del 2022. Gairebé tots els casos han presentat febre, astènia, limfadenopaties i exantema. Les lesions s'han localitzat en les àrees genital, perioral i perianal, però en la major part dels casos també s'han presentat en altres localitzacions sense especificar. Fins al moment, les complicacions greus que s'han descrit són la proctitis i l'afecció ocular, que de vegades han requerit hospitalització (ja estan donats d'alta). Salut especifica que "el mecanisme de transmissió més probable ha estat el contacte durant les relacions sexuals, majoritàriament i sovint en el context d'esdeveniments festius multitudinaris".