Els avenços en la investigació contra la covid-19 van més enllà de la immunització. Avui, s'ha produït un altre fet científic que ha estat celebrat per la comunitat mèdica d'arreu del món: l'existència de la primera pastilla antiviral. L'epidemiòleg Oriol Mitjà ha compartit la notícia a través de Twitter: "Per fi tenim una pastilla antiviral altament eficaç per la covid-19, Molnupiravir. Si es dona en els cinc primers dies, redueix el risc de ser hospitalitzat a la meitat, del 14% (53/377) al 7% (28/385)". Per tot plegat, Mitjà conclou: "És la noticia de l'any, després de la vacuna".

oriol mitja TUIT

Un antiviral oral

Merck (NYSE: MRK), coneguda com a MSD fora dels Estats Units i el Canadà, juntament amb Ridgeback Biotherapeutics han anunciat avui que el molnupiravir (MK-4482, EIDD-2801), és una medicina antiviral i oral que redueix significativament el risc d’hospitalització o mort en pacients amb risc lleu o alt. "Es necessiten urgentment més eines i tractaments per combatre la pandèmia, que s'ha convertit en una de les principals causes de mort i que continua afectant profundament els pacients, les famílies i les societats i tensant els sistemes d'atenció sanitària de tot el món. Amb aquests resultats convincents, som optimistes que el Molnupiravir es pugui convertir en un medicament important com a part de l’esforç mundial per combatre la pandèmia i que afegirà a l’herència única de Merck d’obtenir avenços en malalties infeccioses quan més es necessitin".

Si aconsegueixen l'autorització, el fàrmac que ha creat Merck & Co es convertirà en la primera píndola creada per tractar el coronavirus, ja que ara per ara tots els tractaments contra la malaltia són mitjançant una injecció. El molnupiravir, administrat per via oral, és un potent ribonucleòsid anàleg que inhibeix la replicació del SARS-CoV-2, el virus causant de la covid-19. El fàrmac es va inventar a Drug Innovations at Emory (DRIVE), una empresa de biotecnologia sense ànim de lucre propietat al cent per cent de la Universitat d'Emory (Estats Units), i està sent desenvolupat per Merck en col·laboració amb Ridgeback Biotherapeutics.