Per rebuscat que pogués semblar, el canvi climàtic té molt més a veure amb la nostra salut del que poguéssim pensar al principi. Així ho han demostrat un equip de científics que han trobat per primera vegada una connexió entre el sistema immune de diferents espècies d'aus i les diverses condicions climàtiques en les quals viuen. Una relació que pot extrapolar-se a altres éssers vius, com les persones.

Els investigadors, pertanyents a la Universitat de Lund a Suècia, creuen que a mesura que canvia el clima, determinades aus poden estar exposades a malalties davant les quals els seus sistema immunològic no podria fer front. Els resultats de l'estudi indiquen que l'evolució ha provocat un canvi adaptatiu en els sistemes immunes d'una sèrie d'espècies d'aus durant milions d'anys, la qual cosa els permet enfrontar-se a malalties específiques de l'entorn i el clima particular en el qual viuen.

Desglaç

El problema és que amb el canvi climàtic les temperatures estan transformant-se a una velocitat molt més vertiginosa. Això augmenta el risc que els sistemes immunes dels éssers vius no estiguin preparats. Els biòlegs que han participat en l'estudi, subratllen que els resultats podrien extrapolar-se també a altres animals i a les persones, ja que els gens del sistema immune que van examinar són comuns a tots els vertebrats.

Si això es confirma, s'estaria imposant una tesi bastant preocupant i és que l'evolució pot no ser capaç d'adaptar-se al canvi climàtic. Existeix el risc que molts animals no puguin fer davant els canvis en el número i el tipus de patògens a què estaran exposats. Per exemple, quan el clima canvia i el nord d'Europa es torna més càlid i humit, provocaria que començarien a aparèixer malalties que anteriorment no hi havia en climes temperats. Això és sens dubte un desafiament per a les diferents espècies.

Els experts en la seva investigació van estudiar 37 espècies diferents d'aus que viuen en diferents regions climàtiques. Van analitzar la diversitat als gens del sistema immune en cada espècie, dada que està directament relacionada amb l'eficàcia amb què el sistema immune pot combatre les malalties. També van observar la temperatura i la precipitació per a les diferents àrees des de 1901 fins a 2017.

Ull malalt

D'aquesta manera, han demostrat que la diversitat de gens del sistema immunitari que té una espècie està relacionada amb el clima en el qual viu. Per exemple, les aus que viuen tota la seva vida en zones tropicals i no es mouen d'allà, tenen els gens del sistema immunitari més divers. Aquesta alta diversitat permet a aquestes espècies manejar més patògens. Però els ocells migradors que passen els seus hiverns en àrees tropicals i es reprodueixen en climes temperats tenen un sistema immunològic similar al de les aus residents en Europa.

Per tant, a més de ser un perill per al medi ambient, el canvi climàtic pot provocar l'augment de determinades malalties i epidèmies davant les quals tenim un repte com a espècie.