L'atracció, la compenetració i la compatibilitat a l'hora de mantenir relacions sexuals són conceptes que de vegades porten a la confusió, en part deguda a la informació que arriba a través de la publicitat, el cinema i les xarxes socials que redueix molt el significat d'aquests termes. Com si en les parelles que tenen dificultats en les relacions sexuals no hi hagués atracció o compenetració o com si l'orgasme fos la manera de mesurar una relació satisfactòria.

El mateix passa amb la idea de la incompatibilitat sexual. Realment existeix aquest terme? En la majoria dels casos, les parelles que tenen dificultats en aquest àmbit, en realitat solen presentar un altre tipus de problemes: falta de comunicació, mala tècnica, desconeixement del plaer en un mateix i del que li agrada a l'altre, diferència de ritmes o d'una patologia concreta. La major part de les vegades, quan aquests problemes se solucionen, la incompatibilitat desapareix i les trobades sexuals es tornen agradables.


Frustración sexual

Dona al llit. Unsplash

Per tant, la compenetració sexual, en moltes ocasions, més que una cosainnata o que sorgeix com una espurna en una parella fruit de l'atracció, és més aviat el resultat d'una feina que demana temps, comunicació, paciència i molta pràctica. Per aconseguir-la cal parlar, anar coneixent el que li agrada a l'altra persona, quines són les seves zones erògenes, quin tipus de pràctiques li agraden, quins són els seus gustos sexuals, desenvolupar l'habilitat per posar-se en lloc de l'altre i viure la relació d'una forma lliure i sense embuts.

I, encara que és cert que existeixen moltes parelles que des del començament tenen harmonia sexual, el més normal és aconseguir-la amb el pas del temps i arribar a un punt amb l'experiència en què sigui tot molt més agradable per als dos.

També passa que amb el pas del temps, en les relacions més llargues la rutina, el tedi, l'estrès de la vida adulta i altres qüestions van provocant que les relacions sexuals es converteixin gairebé en una activitat gairebé mecànica en la qual amb prou feines hi ha emoció. I la compenetració sexual també requereix una certa innovació, perquè no s'acabi convertint en una successió d'actes: carícies, masturbació, penetració... una espècie de manual rígid, on resulta difícil sortir de patrons preestablerts i és impossible desinhibir-se. Perquè una parella estigui compenetrada fa falta molt més, cal estar oberts i prendre la relació sexual com una manera de comunicar-se amb la parella que és necessari treballar, igual que altres aspectes.


Sexe en parella

Parella al llit. Unsplash.

Una de les dificultats més comunes és la diferència de desig entre els membres de la parella. És alguna cosa que no es pot controlar, i al llarg de la vida pot veure's minvat o fins i tot desaparèixer per complet i pot generar molt sofriment. En aquests casos, sobretot quan no se sap l'origen i es manté en el temps, el millor anar a la consulta d'un sexòleg o un terapeuta de parella.

Una altra incompatibilitat comuna és la dels ritmes, les velocitats de resposta diferent davant de l'estímul sexual, que pot ser font de conflictes en la vida de parella. Les persones lentes no saben com accelerar la seva resposta i les ràpides senten que pot arribar un moment que acabin cansant-se. Les diferències de vegades són molt grans la solució passa per parlar del tema i intentar adequar els ritmes i a gaudir del plaer que sent l'altre, posant-se al seu lloc. Adaptar-nos al ritme de l'altre ens fa més flexibles i pot resultar un ensenyament molt positiu.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat