D’ençà que es va descobrir la variant delta van saltar totes les alertes per la ràpida transmissibilitat d'aquesta. La comunitat científica va quedar astorada i va començar a investigar que hi havia en aquesta variant per fer-la tan contagiosa. La revista científica Nature, ha recollit diversos estudis que expliquen que té aquest tipus de coronavirus per dur-nos de cap. L'arrel del problema és senzilla: una mutació que altera un sol aminoàcid de la proteïna espiga SARS-CoV-2, la molècula viral responsable del reconeixement i la invasió de les cèl·lules.

En altres paraules, la part del virus que s'ancora a les cèl·lules i les infecta és molt més efectiva que en altres en les seves predecessores. La delta és almenys un 40% més transmissible que la variant alpha identificada al Regne Unit a finals del 2020, segons els estudis epidemiològics consultats per la revista científica. "Vam pensar que alpha era bastant dolenta, molt bona per propagar-se. Sembla que aquesta és encara més bona", ha assegurat Pei-Yong Shi, viròleg de la branca mèdica de la Universitat de Texas a Galveston.

Fixació més ràpida 

El canvi que ha patit el virus en la variant delta facilita la infecció de les cèl·lules, ja que fa que el procés sigui més senzill. En poques paraules, la variant delta té molt més fàcil enganxar-se a les cèl·lules que infecta, per tant, es propaga més de pressa perquè pot infectar més en menys temps. 

Les dificultats en ancorar-se a una cèl·lula entre variants la diferencia la mutació de l'aminoàcid que hem mencionat anteriorment, sense ella la variant delta tindria un ritme d'infecció molt menor, segons els estudis recollits per Nature

Més càrrega, menys temps

La pregunta: per què la variant delta s'expandeix tan ràpidament? Fa mesos que turmenta a la comunitat científica. Altres investigacions han apuntat que hi ha més característiques en la naturalesa d'aquesta mena de coronavirus que el fan perfecte per contagiar a tota velocitat. Tots aquests aspectes no són necessàriament excloents entre ells, sinó que ens aporten una imatge més completa de la variant. 

En altre article publicat a  Nature del Centre Provincial de Control i Prevenció de Malalties de Guangdong (Xina) han especificat que la gran carrega viral que produeix la delta es combina amb un període d'incubació menor. Entre els diferents pacients que van estudiar els científics van detectar que la variant delta es manifesta després de només quatre dies d'incubació, dos menys que el que és normal en la versió original. 

Tot plegat fa que les persones contagiades amb la variant delta tenen una càrrega viral aproximadament 1.000 vegades major que els infectats amb la versió original del coronavirus, càrrega que s'escampa en menys temps d'incubació, segons han exposat els investigadors xinesos. 

 

 

Imatge principal: Un home espera a ser vacunat a la Farga de l'Hospitalet/ Montse Giralt