Dimecres, 11 de març de 2020, la llavors consellera de Salut, Alba Vergés confirmava un brot de coronavirus amb 20 persones afectades i almenys un mort a Igualada. L'endemà, dia 12,  la Generalitat confinava perimetralment  a 70.000 veïns de quatre municipis de la Conca d'Òdena (Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena). Divendres 13, Pedro Sánchez anunciava que decretaria l'estat d'alarma i el confinament total arreu de l'Estat

La solidaritat, clau 

Ara, la Zona 0 de la covid a Catalunya i un dels seus epicentres durant la primera onada, ha estat la ubicació escollida per instal·lar-hi un mural gegant de l'artista Joan Fontcuberta, anomenat 'Mirades de confinament', en homenatge a les víctimes i a totes les persones que s'han situat en primera línia de la lluita contra la pandèmia.

mural victimas igualadaDetall del mural gegant de l'artista Joan Fontcuberta, anomenat 'Mirades de confinament / ACN 

Ahir es va inaugurar l'obra, que quedarà instal·lada a la plaça de Cal Font d'Igualada de manera permanent. L'acte el van encapçalar Fontcuberta, el seu creador, el Festival Cruïlla i Òmnium. De fet, Jordi Cuixart, el seu president, va aprofitar l'oportunitat per reclamar al Govern més pressupost per a la cultura i la sanitat. "La prioritat és salvar vides. Si no som capaços de salvar vides, res té sentit i us demanem que feu l'esforç de posar la vida per davant de tot".

Van ser moltes les mostres de solidaritat que es van viure a la Conca d'Òdena quan la covid encara era una gran desconeguda. Per això, 'solidaritat' és la paraula que formen les 11 persones –totes elles anònimes a excepció de Cuixart- en el fotomosaic 'Mirades del confinament'. Aquest, fet de ceràmica, amb 46 metres d'amplada i 3,5 d'alçada, és el més gran del món. El conformen  64.000 petites fotografies quotidianes del confinament i que han enviat unes 15.000 persones. 

Una "mirada des de dins" 

Durant l'acte d'inauguració, l'artista Joan Fontcuberta ha explicat que es tracta d'una obra "de participació, memorial i celebració". "És un testimoni de què ha passat des d'una mirada de dins, des de les bombolles de convivència, des del confinament, des de les cases. És una mirada que té molt valor perquè representa un material antropològic de gran fidelitat", ha afegit.

Mentre Cuixart ha aprofitat l'acte per reivindicar la figura de Fontcuberta,  el director del festival Cruïlla, Jordi Herreruela, ha explicat que la pandèmia ha canviat el significat del mural. Aquest, que també ha servit per commemorar els 50 anys d'Òmnium Igualada,  havia de formar la paraula 'llibertat', però tot va canviar quan van esclatar els casos de coronavirus. Llavors, van veure que la paraula que havia de formar el mural era 'solidaritat' perquè, segons ha dit, la pandèmia ha posat sobre la taula un gran acte de "solidaritat col·lectiva".


L'acte també ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el conseller d'Ensenyament, Joan González-Cambray, o Alba Vergés, igualadina i la consellera de Salut que va decretar el confinament dels seus veïns i familiars. A més, també hi han assistit persones anònimes–un metge, una infermera, un mestre i un ciutadà que va patir la malaltia- que han estat a primera línia de la lluita contra la covid-19 a la Conca d'Òdena