Una sola dosi de les vacunes de Pfizer o d'Oxford-AstraZeneca ja serveixen per rebaixar considerablement tant el nombre d'hospitalitzacions com de morts per Covid, segons un estudi del sistema de salut pública del Regne Unit. Les persones més susceptibles d'acabar ingressades a un centre mèdic són aquelles d'edat avançada. Per això, l'estudi revela que s'ha aconseguit reduir un 80% les hospitalitzacions a les tres o quatre setmanes després d'administrar una sola vacuna de qualsevol dels dos tractaments a persones de vuitanta anys o més. A més, amb una dosi de la vacuna de Pfizer es disminueix un 83% les morts per coronavirus en aquest grup poblacional.

 A més, l'informe també revela que entre el 57 i el 61% de les persones de 70 anys o més que reben una dosi de la vacuna de Pfizer i entre 60 i el 73% de la d'Oxford-AstraZeneca no presenten símptomes en quatre setmanes. Els beneficis d'ambdós tractaments es comencen a percebre tres setmanes després de la primera punxada, en principi es requereixen dues, ja que minven els contagis amb símptomes entre aquest grup de població, tot i que no s'especifica dades concretes.

vacuna AstraZeneca Catalunya segunda fase Dpt SalutUn sanitari prepara una dosi de la vacuna d'AstraZeneca / Departament de Salut

Efectivitat de les vacunes      

D'altra banda, aquesta institució també ha informat que han caigut un 70% els contagis entre els sanitaris que han rebut la primera dosi de Pfeizer o Oxford-AstraZeneca. "Això ajudarà a reduir la propagació de la infecció als hospitals i llars d’assistència, oferint en última instància més protecció a aquestes poblacions vulnerables", ha especificat el servei públic de salut del Regne Unit en un comunicat.

"Això és encoratjador i estem cada vegada més segurs que les vacunes marquen la diferència real", ha valorat la doctora Mary Ramsay, cap de vacunació del sistema de salut públic britànic. Així doncs, per Ramsay aquestes dades s'uneixen a "l'evidència creixent que demostra que les vacunes estan treballant per reduir les infeccions i salvar vides".

EFE Regne Unit CovidUns sanitaris del Regne Unit baixen una pacient d'una ambulància / EFE

Amb tot, ha recordat que de moment aquesta protecció no és completa i, per tant, es desconeix "fins a quin punt aquestes vacunes reduiran el risc de transmetre la Covid-19 a altres persones". Per això, ha aconsellat a la població vacunada que segueixi actuant som si tinguessin el virus. "Practiqueu una bona higiene de les mans i us quedeu a casa", ha advertit.

El Regne Unit és un dels països que més ha accelerat el programa de vacunació contra la Covid-19, i ja té més d'un terç de la població vacunada amb la primera dosi, uns 20 milions de persones. Aquesta setmana ha començat a administrar la segona dosi a aquells ciutadans que ja han estat punxades amb la primera.

Precisament avui s'ha donat a conèixer un altre estudi d'investigadors italians que han descobert que la vacuna de Pfizer és menys eficient en gent que té obesitat.