Avui fa exactament una setmana que va morir Cameron Boyce, una de les estrelles emergents de Disney, la mort del qual ha commocionat mig món per la seva joventut –20 anys– i l'inesperat de la defunció. La seva família ha confirmat que ha estat una mort natural a causa de l'epilèpsia que patia. Però... és possible morir per epilèpsia, una de les malalties neurològiques més freqüents i que no sol produir aquest tipus de desenllaços a una edat tan primerenca?

Els experts coincideixen que probablement Cameron va patir el que es coneix com a SUDEP, acrònim en anglès de Sudden unexpected death in epilepsy patients, o mort sobtada inesperada per epilèpsia. L'epilèpsia és un trastorn cerebral crònic que provoca convulsions recurrents.

Segons explica l'Organització Mundial de la Salut, aquestes convulsions es deuen a descàrregues elèctriques excessives de grups de cèl·lules cerebrals que poden produir-se a diferents parts del cervell. Les esmentades convulsions poden anar des d'episodis molt breus d'absència o de contraccions musculars, fins a convulsions prolongades i greus. La seva freqüència també pot variar des de menys d'una a l'any fins a algunes al dia. Produeixen símptomes com la pèrdua del coneixement o la consciència, i alteracions del moviment, dels sentits (incloent visió, audició i gust), estat d'ànim o altres funcions cognitives.

Es calcula que al món pateixen epilèpsia més de 50 milions de persones i cada any es diagnostiquen aproximadament 2,4 milions de casos. Amb la medicació adequada, es pot seguir una vida pràcticament normal, encara que és cert que el risc de mort prematura és fins a tres vegades més gran que en la població general. La SUDEP és la causa més comuna de mort entre els nens i adults amb epilèpsia i es classifica de manera diferent de les morts que es produeixen per lesions sofertes durant una convulsió.

Més d'1 de cada 1.000 persones amb epilèpsia mor anualment de SUDEP. Tanmateix, la ciència no ha aconseguit donar explicació a per què es produeixen aquestes morts. Els principals motius que podrien explicar aquestes morts són que, després d'una crisi convulsiva, el pacient pateix una obstrucció de les vies respiratòries, un edema pulmonar, una arrítmia cardíaca o aturada cardíaca, una interferència amb el funcionament del cervell que impedeixen la correcta respiració o una combinació de qualsevol d'aquests factors.

Però tampoc no es descarta que hi hagi altres motius, perquè realment encara no se sap què és el que pot desencadenar aquest tipus d'episodis fatals. Segons ha informat la família de Cameron Boyce, la mort es va produir mentre dormia, per la qual cosa el fet de dormir de cap per avall o que les vies respiratòries quedessin obstruïdes amb un coixí en una de les convulsions podria ser una altra de les raons.

En principi, no existeixen unes pautes específiques per prevenir una SUDEP, però els especialistes insisteixen que, quan una persona està diagnosticada amb epilèpsia, és molt important prendre la medicació prescrita per evitar els atacs, sotmetre's als controls rigorosos dels especialistes i seguir les pautes que se solen aconsellar a aquest tipus de pacients, que inclouen una alimentació equilibrada, la pràctica esportiva, uns horaris de son i vigília regulars i rutinaris i evitar el consum de drogues i alcohol principalment.