L'empresa farmacèutica Moderna i l'organització d'investigació científica sense ànim de lucre IAVI han anunciat aquest dijous que comencen els assajos en humans per administrar les primeres dosis de les dues vacunes experimentals d'antígens contra el VIH a través de la tecnologia d'ARN missatger (ARNm). Serà la fase 1. Expliquen que aquesta fase està pensada per corroborar la seguretat d'aquestes vacunes amb la inoculació d'immunògens del VIH estimulants i potenciadors amb l'ARNm pot comportar "classes específiques" de respostes de cèl·lules B i, d'aquesta manera, permetre que s'arribi a anticossos àmpliament neutralitzants. Aquest seria el primer gran pas per poder acostar-se cap a l'aprovació d'una vacuna contra el Virus de la Immunodeficiència Humana, una fita que s'assoleix després que els resultats en ratolins hagin estat "prometedors".

L'assaig es durà a terme a quatre centres sanitaris dels Estats Units i es buscaran 56 voluntaris adults sans i que no tinguin VIH. 48 participants rebran una o dues dosis d'una de les vacunes, mentre que a 32 d'aquests se'ls administrarà l'altra vacuna. En aquest pas, el que volen és mirar amb exhaustivitat si aquestes injeccions són segures i generen la resposta immunitària esperada. Els experts també faran un seguiment i control intens a les persones que rebin aquesta vacuna durant els sis mesos posteriors a la data de la darrera inoculació. Si els assajos resulten exitosos, encara caldrà que aquestes vacunes superin una segona i tercera fase, que es focalitzaria en l'efectivitat d'aquestes injeccions.

Vacuna que "es necessita amb urgència"

Durant l'anunci, el president de Moderna, Stephen Hoge, ha afirmat que estan "molt contents d'associar-se amb IAVI i la Fundació Bill i Melinda Gates per aplicar la tecnologia d'ARN missatger en l'àmbit del VIH". Sobre aquesta solució, des de la farmacèutica indiquen que "l'ARNm ofereix una oportunitat única d'abordar necessitats crítiques de salut pública no satisfetes a tot el món". Hoge ha defensat que "l'avenç d'aquest programa de vacuna contra el VIH en associació amb IAVI i Scripps Research és un pas important en la missió d'aprofitar el potencial de l'ARNm per millorar la salut humana". Aquesta tecnologia és la que també s'ha utilitzat en la solució de Moderna contra la covid-19: aquestes cadenes d'ARNm s'introdueixen amb la vacuna i penetren en les cèl·lules humanes, de manera que aquestes produeixin fragments de les proteïnes que es localitzen en la part exterior del virus i que combaten contra el patògen.

Per part de l'organització IAVI, el seu president i director executiu, Mark Feinberg, ha asseverat que estan "tremendament emocionats d'avançar en aquesta nova direcció en el disseny de vacunes contra el VIH amb la plataforma d'ARNm de Moderna". Feinberg ha afegit que "la cerca d'una vacuna contra el VIH ha estat llarga i desafiant, i disposar de noves eines en termes d'immunògens i plataformes podria ser la clau per aconseguir un procés ràpid cap a una vacuna eficaç contra el VIH, que es necessita amb urgència", ha reblat. A banda de la vacuna de Moderna, Janssen té la seva dosi Mosaico, contra el VIH, que va arribar a la fase 3 l'any passat.