“L’escenari de futur més probable”, segons l’informe que l’epidemiòleg Oriol Mitjà ha elaborat per la Govern, és que la transmissió del nou coronavirus “no es pugui eliminar a curt termini i que s’originin brots recurrents durant els propers mesos”. Així ho indica, s'argumenta, la gran transmissibilitat que ha demostrat el coronavirus i la baixa proporció de la població infectada, que s’estima en un 15%.

Aquesta és la raó en què es basa l’equip de 17 experts i científics liderats per Mitjà per aconsellar a l'executiu català mesures de control molt intensives fins que un elevat percentatge de la població, que s’hauria de situar entre el 60 i el 80%, quedi protegida per haver generat immunitat superant la infecció o bé per una possible vacuna. Això no obstant, adverteix que una vacuna segura i eficaç pot trigar molts mesos.

A partir d’aquest punt, l’epidemiòleg planteja en el seu informe les mesures que haurien de permetre la població viure sense romandre en confinament, en el benentès que això no implica “tornar a la normalitat” anterior a la pandèmia, sinó que obligarà a adoptar noves rutines de comportament i organització social.

Les mesures d’intervenció es podrien haver d’estendre, segons s’apunta en l’informe, de forma perllongada o intermitent durant 12-18 mesos per evitar el col·lapse dels hospitals.

Passaport d'immunitat 

Els eixos essencials de les propostes passen pel distanciament social i la identificació dels casos i contactes per aïllar-los. Per fer possible aquest aïllament dels positius, és necessari un testatge intensiu de la població. “És urgent que el sistema d’Atenció Primària i serveis d’urgències disposin de la capacitat de cursar els test PCR i serològic”, s’adverteix.

L’informe, com ja s’havia avançat, obre la porta a que persones amb un resultat positiu en anticossos o que hagin tingut un resultat negatiu recent per la prova de PCR poguessin rebre “acreditacions d’immunitat” o certificats que els habilitin a moure’s lliurement.  Després de subratllar que Alemanya i Regne Unit tenen previst aquests documents, recorda que aquestes mesures haurien de complir els estàndards europeus i criteris bioètics. 

En aquest punt, a més, assenyala l'existència de limitacions tècniques i també socials per fer viables aquestes acreditacions. Admet que podria crear desigualtats entre positius i negatius, penalitzant a aquells que s’han protegit de la infecció i, fins i tot, “podria ser un incentiu perquè algunes persones intentin infectar-se per poder fer vida normal”.

L'informe també es refereix a les eines de detecció de contactes a través d’app per a la traçabilitat de contactes i avís d’interacció amb persones infectades. Subratlla que s’ha de fer sense cap seguiment dels ciutadans i s’ha de garantir que no es revelarà en cap cas el nom dels usuaris, que sempre en faran ús de l’aplicació de manera voluntària.

 

Les proves diagnòstiques són un element clau de l’estratègia que impulsa l’equip de Mitjà per contenir la malaltia. En cas de detectar un positiu se l’ha d’aïllar en el seu domicili, igual com a la resta de la unitat familiar, durant 14 dies, de manera obligatòria que pot quedar sotmès a “comprovacions oficials”. En cas que l’individu positiu no vulgui aïllar-se a casa, “se’l pot derivar a un dels espais habilitats per al confinament de positius”, com hotels. Si s’aïlla a casa, junt amb la unitat familiar que ha estat exposada, se li haurà de subministrar àpats i avituallament per garantir el confinament.

“S’estima que el nombre de casos que poden requerir aïllament en els propers mesos serà d’aproximadament 3.500 nous casos de Covid-19 cada 5 dies”, s’assenyala a l'informe.

Recomana l’ús de mascaretes, mentre que es mostra més escèptic en l’ús de guants de manera generalitzada entre la població, atès que un mal ús es pot convertir en un mitjà de transmissió de la malaltia. Per damunt de qualsevol altre mesura, situa la higiene de mans, a més del distanciament físic.

Pel que fa les mascaretes, reclama fer-ne un ús correcte per no infectar-les i regular-ne la venda i el preu.