La pràctica del mindfulness o atenció plena està associada a la reducció de l'estrès i l'ansietat i a una millora del benestar emocional. Però, com afecta altres comportaments de les persones, en concret a la sociabilització?

Precisament sobre aquest assumpte tracta un nou estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Buffalo als Estats Units, que demostra els sorprenents desavantatges de l'atenció plena, mentre ofereix formes fàcils de minimitzar aquestes conseqüències.

Segons Michael Poulin, PhD, professor associat de psicologia a la Facultat d'Arts i Ciències de la Universitat de Buffalo i autor principal de l'article que porta per nom Minding your own business? Mindfulness decreases prosocial behavior for those with independent self-construals, el mindfulness ens tanca més en nosaltres mateixos i ens fa menys sociables.

"L'atenció plena va augmentar les relacions socials per a les persones que tendeixen a veure's a si mateixes com a més interdependents. Tanmateix, per a les persones que tendeixen a veure's a si mateixes com a més independents, l'atenció plena en realitat va disminuir la conducta social", assegura l'expert.

Els resultats sonen contradictoris amb altres estudis que subratllen els avantatges d'aquesta pràctica. Però els experts creuen que amb això no volen dir que sigui una cosa negativa, perquè això seria una simplificació excessiva. Segons els implicats en l'estudi: "la investigació suggereix que l'atenció plena funciona, però aquest estudi mostra que és una eina, no una recepta, que requereix un estudi més precís en cada pacient si els metges volen evitar els seus possibles perills".

Ilustración mindfulnessL'estudi afirma que el mindfulness no és una recepta que solucioni els problemes sinó una eina

La investigació apareixerà en el pròxim número de la revista Psychological Science. Poulin i els seus companys aborden la qüestió sobre les mentalitats independents versus les interdependents, que representen un tema general en la psicologia social. Algunes persones pensen en si mateixes de forma individual o independent, mentre que d'altres ho fan d'una forma plural o interdependent.

Els experts van mesurar els nivells característics d'independència i interdependència de 366 participants abans de proposar-los un exercici de mindfulness. També se'ls va informar sobre les oportunitats de voluntariat per a una organització benèfica. Després de l'exercici, es va produir una disminució del comportament prosocial entre aquells que tendien a ser independents.