Pedro Sánchez és el nom propi que fagotitza totes les portades dels diaris de Madrid i Catalunya aquest diumenge, un dia abans que el president del govern espanyol anunciï la decisió que manté en suspens els seus, els contraris, els independentistes, els ultradretans, i fins i tot la resta de la ciutadania que no s’identifica amb ningú. La seva ombra és allargada i ho està tapant tot, fins i tot la campanya per les eleccions al Parlament de Catalunya del 12-M que, malgrat els intents d’alguns (entre els quals no es troba Salvador Illa i el PSC) fan intents en va de posar el focus en les qüestions que de veritat afecten Catalunya i als catalans. Però, és que a hores d'ara sembla impossible que el futur de Sánchez, especialment si la seva decisió és dir prou i plegar, amb l’argument de les acusacions de corrupció contra la seva dona Begoña Gómez, no acabi afectant a tot plegat, i que en el dominó de la política espanyola i catalana caiguin les peces una rere l'altra. Pot haver-hi qüestió de confiança?, poden haver-hi eleccions anticipades? Podria triar un successor o successora?, tots els escenaris n'estan oberts, però mentre Sánchez desfulla la margarida en el seu refugi de la Moncloa, el PSOE i els militants socialistes fan tot el que poden i més per intentar convèncer el seu líder perquè es quedi, mentre el Partit Popular saliva davant la possibilitat que pugui haver-hi eleccions abans de l’estiu, amb totes les enquestes favorables a Alberto Núñez Feijóo. “O marxar ara, o el farem marxar a les urnes” va dir ahir a Ulldecona el líder de l’oposició.

Però les portades tracten de manera molt diferent la manifestació d’aquest dissabte a les portes de Ferraz, on més de 12.000 socialistes fidels al president van demanar a Sánchez que es quedi, al ritme i lletra de la cançó de Quevedo i Bizarrap, convertit en un crit d’auxili. En mig del bany de masses de la cúpula socialista va haver-hi fins i tot llàgrimes entre els col·laboradors més propers al president espanyol. "Un PSOE commocionat demana a Pedro Sánchez que es quedi", titula El País, que parla de “catarsi col·lectiva que va veure tota Espanya en directe” la que es va viure aquest dissabte al carrer Ferraz, però també admet “l’angoixa” de la direcció del partit, davant la possibilitat, que cada cop pren més força, de què Pedro Sánchez acabi dimitint. “Li va implorar que es quedi i va apel·lar a la seva història, a la Guerra Civil i a la lluita contra ETA”.

Si El País utilitza la paraula “demana”, també La Vanguardia fa servir un sinònim, “reclama” dins del titular de la seva portada. “La cúpula i les bases del PSOE reclamen a Sánchez que segueixi"; diu el diari dels Godó, que es fa ressò del clamor unànime del carrer, “on va culminar el comitè federal del PSOE entre petons, abraçades i llàgrimes” i on, fins i tot el díscol Emiliano García-Page, president de Castella-la Manxa, crític amb Sánchez i amb la llei d’amnistia, va demanar la continuïtat del president espanyol. “Una querella falsa no pot tombar un president del Govern”, va defensar. Un parèntesi pel cas Sánchez en la portada de La Vanguardia: el triomf del Barça Femení davant el Chelsea amb una remuntada històrica que col·loca a les blaugranes en la gran final de la Champions a Bilbao.

El diari Ara, que aposta com a gran tema per una enquesta sobre les eleccions del 12-M en la que es confirma “l’avantatge d’Illa” i la “majoria independentista difícilment operativa”, també utilitza la paraula “demana” en el cas Sánchez, i en una petita crida a la portada diu que “el PSOE demana a Sánchez que no es rendeixi”. Per cert, ni una sola menció en el diari català de l’èxit del Barça femení.  El Periódico, per la seva part, només li dedica un petit requadre a la portada als dos temes. “El PSOE es mobilitza angoixat per evitar la dimissió de Sánchez” i “una remuntada èpica porta el Barça femení a la final de la Champions”. Els seus titulars importants els dedica a un tema propi sobre sostenibilitat i a l’entrevista a Pere Aragonès, candidat d’ERC, en la que afirma que “El PSC i Junts no tenen models diferents i es posaran d’acord si poden”.

Però tornant al tema estrella del diumenge (i de tota la setmana) en la resta dels diaris de Madrid, les paraules “demana” o “reclama” agafen un to negatiu i es converteixen en “suplica” en els tres diaris de la dreta. "Un PSOE de funeral suplica Sánchez al crit de "queda't"", titula El Mundo, que assegura que “un Comité Federal amb poca convicció l’implora que continuï a 48 hores de què comuniqui la seva decisió final”. "El PSOE suplica a Sánchez que es quedi sense aconseguir un acte massiu", afirma en el titular a tota pàgina de l’ABC, que parla de “lletania en el Comitè Federal Socialista per transmetre fidelitat al president del Govern”, i "El PSOE munta un míting al carrer per suplicar Sánchez i atacar el PP", remata La Razón, que destaca que “el PSOE amb prou feines va aconseguir reunir 12.500 simpatitzants en suport de Sánchez, ni tan sols el 10% dels afiliats”.

'El País' 28
'El País' 

 

'La Vanguardia' 28 CAT
'La Vanguardia' 

 

'Ara' 28
'Ara' 

 

'El Periódico' 28 CAT
'El Periódico' 

 

'El Mundo' 28
'El Mundo' 

 

'ABC' 28
'ABC' 

 

'La Razon' 28
'La Razon' 

 

'El Punt Avui' 28
'El Punt Avui' 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!