Gairebé mig any de crisi de subministrament de bosses de recollida d'orina a Catalunya. Va ser al febrer quan l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) va avisar de problemes en el subministrament d'aquest producte a escala europea des de desembre, a causa del tancament d'una planta de fabricació a Europa. Els problemes continuen des d'aleshores, tal com ha constatat aquest dijous la cap del Centre d'Informació del Medicament del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Lorena Rivera. Recordem que fa un any ja hi va haver una crisi de medicaments al país.

En declaracions a Efe, Rivera ha explicat que és cert que s'ha incrementat de manera la fabricació de les bosses, però també ha advertit que el seu subministrament encara és "intermitent i irregular". Arran del tancament de la fàbrica europea, va augmentar la demanda a altres fabricants del mercat espanyol. A més, el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya va pactar a finals de febrer amb el CatSalut que s'autoritzés a les prescripcions mèdiques dels pacients el producte de bossa de recollida d'orina disponible en cada moment a les farmàcies, mentre duri l'alerta.

La situació més crítica, al febrer

D'aquesta manera, sigui quin sigui el model de bossa de recollida d'orina i sempre que sigui adequat a les necessitats del pacient, aquest podrà recollir a la seva farmàcia la bossa que arribi dels fabricants. Rivera ha precisat ara que amb això es garanteix que les persones que necessitin les bosses no hagin d'anar al metge perquè els canviï el model d'aquest producte a la recepta electrònica, el que és "un avantatge" per als usuaris.

L'AEMPS va demanar que no s'acumulin bosses perquè les que s'estan distribuint a les farmàcies cobreixin les necessitats de totes les persones que les necessiten, majoritàriament persones grans i malalts crònics. També va recordar que el problema es dona a escala europea i que la normalització portarà el seu temps, "per la qual cosa no és immediata". En aquest sentit, Rivera ha precisat que la situació més crítica es va produir al febrer, quan les autoritats espanyoles van llançar l'alerta. Des d'aleshores, s'ha millorat lleugerament la situació, tot i que encara no s'ha regularitzat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!