El Consell General de Col·legis de Metges (CGCOM), que agrupa 52 col·legis de metges de tot Espanya, ha demanat aquest dissabte la dimissió del director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, "per la seva incapacitat manifesta i prolongada al llarg de l'evolució de la pandèmia per Covid-19".

En aquest sentit, en un comunicat difós a les seves xarxes socials, han posat en relleu que des del mes de març passat han mort 72 metges i metgesses arran de la pandèmia, així com hi ha centenars de professionals que "lluiten diàriament per superar les seqüeles de la infecció i milers que continuen lluitant per contrarestar els efectes d'una pandèmia com no havíem conegut".

Danys de la pandèmia als sanitaris

A més, els metges han mostrat la seva indignació per les declaracions que va fer Simón en la roda de premsa de dijous passat on va assegurar que "ara els professionals sanitaris tenen un aprenentatge respecte a la primera onada. Els gestors fan millors circuits d'assistència als hospitals. I òbviament, els sanitaris tenen un millor comportament evitant encomanar-se fora del seu espai de feina".

Els metges han remarcat que aquestes declaracions s'han realitzat "des del coneixement dels danys que la pandèmia per la Covid-19 ha deixat i està deixant sobre els sanitaris en general i sobre els metges en particular, i que ens situen al capdavant d'infectats d'entre els països del nostre entorn".

Metges hospital clínic coronavirus ACNUnes metgesses es desinfecten les mans a l'Hospital Clínic per la pandèmia de la Covid-19 / ACN

Per això, segons el cos mèdic, aquestes afirmacions "no només suposen un acte de desmotivació, incomprensió i absència de sensibilitat, sinó que expressen una ignorància manifesta de les condicions de treball a què ens hem vist sotmesos (absència d'equips de protecció individual, falta de proves diagnòstiques, etc.), i de la responsabilitat i la vocació amb què milers de companys i companyes estan desenvolupant la seva activitat des del professionalisme mèdic i des de l'acció col·laborativa estreta amb la resta de les professions sanitàries".

D'altra banda, també han lamentat que se'ls reclama als metges "sacrifici, apel·lant a la seva vocació i dels quals s'abusa pel seu compromís amb el pacient i amb la societat", però tanmateix no s'atén les seves peticions com la seva insistent demanda que "la infecció pel virus SARS-Cov-2 sigui reconeguda com a malaltia professional" perquè puguin ser considerats com una "professió de risc".

Altres crítiques

També han mostrat el seu rebuig de Simón per les "afirmacions com que s'estaven realitzant totes les proves diagnòstiques als contactes estrets de sanitaris infectats als equips assistencials en etapes amb una gran incidència de contagis de professionals, la posada en marxa de guies de reincorporació a la feina sense garanties ni per al professional ni per al ciutadà, discrepàncies clares sobre la situació de la pandèmia i les mesures a prendre, i sobretot, l'absència d'un comitè d'experts compost per reconeguts professionals, independent i transparent, així com l'absència d'un sistema d'avaluació per millorar la resposta a brots de Covid-19 en coincidència amb altres agents sanitaris".

Finalment han conclòs el comunicat demanant "reconeixement, respecte, participació i dignitat" per a la professió mèdica.

El Col·legi de Catalunya es desmarca del comunicat

No obstant això, el president del Col·legi de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, s'ha desmarcat d'aquest comunicat, segons ha fet saber en el seu compte de Twitter. En aquest sentit, ha exposat que l'entitat a la qual representa "no secunda aquest acord" per "raons de fons".

Primer de tot, ha indicat que "la crítica legítima no justifica ara aquesta petició de cessament". A més, ha defensat que també hi ha un problema de forma, ja que "no formava part de cap ordre del dia i la seva transcendència ho feia exigible". 

Més peticions de dimissió

Aquest, però, no és l'únic cos sanitari que ha demanat la dimissió de Simón. Les infermeres també van reclamar el passat 1 de novembre que deixés el càrrec per unes declaracions masclistes que va realitzar en una conversació en streaming amb els germans escaladors Iker i Eneko Pou. En aquella ocasió, un dels escaladors va preguntar a l'epidemiòleg si li "agradaven les malalties infeccioses o les infermeres infeccioses", cosa que Simón va respondre: "No els preguntava (a les infermeres) si eren infeccioses o no, això es veia uns dies després".

Davant aquestes declaracions, les infermeres van reclamar que demanés perdó al cos o, en cas contrari, exigirien la seva reprovació. Al cap de dos dies, Simón es va disculpar. "Davant d'una broma molt ximple no vaig ser capaç de respondre correctament. Vaig donar una resposta molt incorrecta. Demano les meves disculpes a totes les persones o col·lectius que pogués molestar. Ho sento", va dir en aquella ocasió.