El setge al tabac està sent una directriu comuna en els països europeus en els darrers temps. Si a l’estat espanyol, el ministeri de Sanitat ha aprovat mesures amb el vistiplau de les comunitats autònomes, incloses les del PP, per reforçar la seva lluita contra el tabac, amb un nou pla per desenvolupar fins al 2027, al Regne Unit s’ha aprovat una ambiciosa llei antitabac que inclou la prohibició que qualsevol persona nascuda a partir del 2009 pugui comprar tabac legalment en tota la seva vida . A Torí, però, han fet un pas més, i l’ajuntament ha aprovat una normativa que prohibeix fumar al carrer a menys de 5 metres d’altres persones, una mesura inèdita que no s’aplica enlloc més, tot i que el 2020 l’Ajuntament de Milà va aprovar una mesura similar, imposant la prohibició de fumar a menys de 10 metres d'una altra persona en llocs concrets a l'aire lliure com parcs, parades d'autobús o zones de joc infantils. La prohibició a Torí inclou cigarrets, pipes, puros i també cigarrets electrònics i només inclou l’excepció que es doni “consentiment explícit” per fer-ho, encara que la prohibició s’aplicarà obligatòriament en presència de nens o embarassades. 

Distància de cortesia

La norma de la "distància de cortesia" per als fumadors a l'aire lliure proposada ha estat proposada pel regidor Silvio Viale, polític i ginecòleg que pertany al partit Radicali italiani, qui afirma que “és una qüestió cultural i de respecte. Allunyar-te quan fumes és una cosa que ja fas per bona educació. El tabaquisme continua sent la principal causa de malalties mèdiques i oncològiques i aquesta mesura afavorirà un consum més conscient. I espero que també pugui augmentar la responsabilitat cap al llençament de les burilles. Aquesta nova norma dona una p`remisa cultural en protegir la llibertat tant de les persones que fumen com de les que no fumen”. 

L’alcalde de la ciutat, Stefano Lo Russo, del Partit Democràtic, també ha justificat la mesura assegurant que “es tracta d'una qüestió de respecte, d'educació i de sentit comú":  Lo Russo explica que “com  a mínim, les persones fumadores s'hauran de situar a sis metres d'aquells que no fumin. Aquest canvi en la normativa busca protegir la llibertat i la salut d'aquells que no fumen".

El consistori italià ha hagut de modificar el reglament de la policia urbana de la ciutat i incloure noves sancions que s’aplicaran en cas de no respectar la nova normativa. La multa que s’aplicarà serà de 100 euros.  L’alcalde torinès ha explicat a la ràdio local ToRadio que a la mesura s’introdueix per aquesta sanció, però que espera “que prevalgui el sentit comú i el respecte als altres, que són normes que valen molt més que els reglaments i les sancions”.

“En alguns països tenim aquest tipus de regulació sobre fumar a l'aire lliure, però el que ha fet Torí és, sens dubte nou per a Itàlia: tornem una mica al límit de 30 per hora a Bolonya”, comenta Andrea Lenzi, president del Comitè Nacional de Bioseguretat, Biotecnologia i Ciències de la Vida de la Presidència del Consell de Ministres, en declaracions al Corriere Torino. 

Milà, una precursora

Torí és la segona ciutat d'Itàlia que introdueix una mesura com aquesta, després de la que va fer l’Ajuntament de Milà el 2020, quan va imposar la prohibició de fumar a menys de 10 metres d'una altra persona en alguns llocs a l'aire lliure com parcs, parades d'autobús o zones de joc infantils, mesura que va entrar en vigor l’1 de gener del 2021. La mesura es va decidir amb l’objectiu de protegir la salut dels ciutadans i reduir la contaminació de la capital econòmica d’Itàlia, que té habituals problemes de pol·lució a causa de la seva gran industrialització i densitat de població. La normativa preveia la prohibició de fumar en les parades d’autobús i tramvies, en els cementiris, i estadis i instal·lacions esportives. L’ordenança també preveia la prohibició total del tabac en les àrees públiques i a l’aire lliure des de principis del 2025.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!