Si un detall destaca del Mercat del Ninot és la figura que li dona nom, la imatge d’un nen amb gorra de mariner que dona la benvinguda als clients d’aquest mercat de l’Antiga Esquerra de l’Eixample. En aquest Barcelona Exprés repassem l’origen i la història d’un mercat on, a més s’hi pot menjar la mar de bé!

 

L’origen del mercat es troba en un seguit de parades a l’aire lliure que se situaven al límit de l’aleshores municipi independent de les Corts amb Barcelona i que el 1893 va prendre el nom de Mercat de l’Avenir. La situació estratègica d’aquell mercat evitava passar pels burots, els agents que cobraven impostos per l’entrada de mercaderies a Barcelona per ser venudes. 

🍴 El paradís dels aperitius existeix (i s’amaga dins aquest mercat de Barcelona)

No va ser fins al 1933 quan es va inaugurar l’actual edifici, situat al carrer Mallorca entre Casanova i Villarroel i restaurat el 2015. Amb el temps va acabar adoptant el nom popular de Mercat del Ninot, que ara ja és l’oficial, i que fa referència a la figura de l’entrada, un mascaró de proa que representa un noi amb una gorra de mariner en una mà i un títol de nàutica acabat d'aconseguir a l'altra i que provindria d’un vaixell italià desballestat a la Barceloneta. De fet, fins a principis del segle XX era habitual que els vaixells mercants estiguessin decorats amb un mascaró de proa, sovint amb figures femenines que representaven la filla o la dona de l’armador, així com figures mitològiques, escuts, aus, peixos o, en el cas que ens ocupa, un jove estudiant de nàutica. L'era dels mascarons de proa es va extingir amb la irrupció dels vaixells de vapor i la introducció del ferro a la construcció naval.

En tot cas, rescatada del desballestament, la figura es va situar a una taverna propera, on es va fer tan popular que va aconseguir que aquest barri a cavall entre les Corts i Barcelona es conegués com el Ninot. Ja amb l’edifici del mercat construït, aquell mascaró de proa es va traslladar a la porta principal.

📐 La plaça de Ramon Berenguer el Gran, el gran espai monumental planificat a la Via Laietana

🥵 Per combatre la calor, ens n'anem al parc de l’Espanya Industrial

Ara bé, el que no tothom sap és que la figura del mercat és una rèplica en bronze, ja que l’original, de fusta, està preservat al Museu Marítim de Barcelona. Ah, i com ja hem dit al principi, en aquest mercat s’hi pot menjar la mar de bé, tal com ens explica des de La Gourmeteria la nostra companya Menja amb Gust. A la salut del Ninot!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!