Les dones embarassades que reben una vacuna contra el coronavirus no només adquireixen anticossos protectors contra el virus per si mateixes, sinó que també poden transmetre aquesta immunitat als seus bebès, segons una investigació recent de la qual es fa ressò el The Washington Post.

Diversos estudis preliminars suggereixen que les dones que van rebre una vacuna d'ARNm (Pfizer o Moderna) durant l'embaràs tenien anticossos contra el coronavirus a la sang del cordó umbilical. Un altre estudi també va detectar anticossos a la llet materna, fet que indica que almenys, una mica d'immunitat podria transferir-se als nadons, tant abans com després del naixement. 

Anticossos poden arribar al fetus

La vicepresidenta d'obstetrícia i qualitat a la Universitat de Duke, als EUA, Brenna Hughes, va dir que els articles encara no han estat revisats i són "els primers a mostrar el que esperàvem que fos cert, que és que aquestes vacunes podrien ser potencialment protectores a través dels anticossos transmesos al fetus", recull el rotatiu.

"Per tant, les preocupacions sobre possibles riscs i danys poden demostrar-se tot el contrari. De fet, es pot demostrar que les vacunes en realitat ofereixen protecció al fetus en desenvolupament", detallava.

El mateix diari, però, ressalta que els investigadors ja han vist que les dones embarassades que es recuperen del coronavirus, poden transmetre la seva immunitat natural als seus nadons, però l'observació que els anticossos induïts per la vacuna poden arribar al fetus a través de la sang del cordó umbilical i al nounat és un nou descobriment que pot tenir implicacions més àmplies en la lluita contra el virus.   

Primer cas d'un nadó nascut amb anticossos

Primer bebè que neix amb anticossos contra el coronavirus. Un grup de científics de la Universitat Atlàntica de Florida ha notificat el primer cas de bebè amb immunitat a través de la mare. És a dir, ella va rebre la vacuna anti-Covid de Moderna a les 36 setmanes de gestació i sense infecció prèvia del virus, segons consta l'estudi publicat a medRxiv i del que s'ha fet ressò Redacción Médica.

El petit va néixer amb immunoglobines IgG, un dels cinc anticossos que l'organisme fabrica per a defensar-se dels patògens. Segons detalla el digital, els investigadors expliquen que van agafar una mostra de sang del cordó umbilical immediatament després del naixement i abans de la sortida de la placenta amb 0,5 ml extrets per al sèrum, i van enviar-lo per a la prova d'anticossos contra la proteïna Spike del SARS-CoV-2, destaca.

Mentre la mare ha estat alletant al bebè va rebre la segona dosi de la vacuna, és a dir, quan ja havia donat a llum, segons el que determina la mateixa farmacèutica, que és esperar 28 dies entre la primera i la segona dosi. 

 

Imatge principal: bebè / Unsplash