Les persones de més de 65 anys que han estat vacunades i han passat la covid tenen un nivell d'anticossos alt tres mesos després de rebre la vacuna, a diferència d'aquells que no han patit el virus. És més, les persones d'aquesta franja d'edat que han estat vacunades però no han passat la malaltia presenten nivells d'anticossos molt baixos tres mesos després ser vacunats. Aquesta és la conclusió de la recerca de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l'Atenció Primària Metropolitana Nord.

L'estudi s'ha dut a terme fent el seguiment de 98 residents a tres centres geriàtrics de l'Àrea Metropolitana Nord. La mitjana d'edat dels participants era de 87 anys i un 80% havia estat infectat durant la primera onada de la covid. Tots comptaven amb la pauta completa de Pfizer.

Els investigadors han analitzat les mostres de sang dels participants, les quals es van extreure abans de ser vacunats i tres mesos després. Fent la comparativa el grup de recerca ha pogut concloure que els nivells d'anticossos neutralitzants són menys en el cas dels que no han passat per la malaltia i que, a més, disminueixen a mesura que s'incrementa l’edat. 

Una resposta immunitària feble

Els residents que es troben en la conjuntura d’haver estat infectats i tenir la pauta de vacunació completa presenten més anticossos que la gent jove, però hi ha una lletra petita: pocs d'aquests anticossos són capaços de bloquejar la malaltia. És a dir, comptem amb un gran nombres d'escuts, però molts estan esquerdats. 

L'estudi posa en relleu que, fins i tot en els casos "més favorables", amb un gran nombre d'anticossos, la resposta immunitària de les persones grans segueix sent limitada. Un dels motius pels qual passa això és l'empremta que deixa el procés d'envelliment sobre el sistema immunitari. 

Replantejament de l'estratègia de vacunació

Els investigadors que han participat en l’estudi consideren que la nova informació sobre la caiguda d'anticossos en les persones grans al cap de tres mesos de ser vacunades ha de fer replantejar l'estratègia de vacunació. "Les dades ens fan plantejar la necessitat d'adaptar la pauta de vacunació que rep aquest grup d'edat, sobretot els que no han passat la infecció. Ara cal estudiar quin és el millor calendari de vacunació i seguir investigant per entendre l'evolució de la resposta immunitària més enllà dels primers tres mesos”, conclou Bonaventura Clotet, director d'IrsiCaixa i Cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol.

 

Imatge principal: Un grup de persones reben la vacuna a La Farga de l'Hospitalet / Sergi Alcàzar