Poques hores abans que el Govern hagi decidit aixecar totes les restriccions, excepte el tancament de l'oci nocturn, la prestigiosa doctora Magda Campins, investigadora del grup d'Epidemiologia i Salut Pública del Vall d’Hebron Institut de Recerca i presidenta del Comitè Científic Assessor de la Covid-19, ha assegurat en una entrevista en exclusiva a ElNacional.cat que "tal com tenim les UCI ara mateix, no podem relaxar mesures". La doctora Campins també diu que "no es pot assegurar que hàgim arribat al pic d'aquesta sisena onada i que Catalunya estarà un parell de mesos amb una situació d'incidència i transmissibilitat elevada". Magda Campins també assegura que "és prematur dir que òmicron serà el final de la pandèmia", després que l'OMS hagi dit que considera plausible que la variant òmicron sigui el final de la pandèmia.

Ui... tal com estem ara mateix no podem relaxar mesures

"Ui, tal com estem ara mateix no podem relaxar mesures. Hem d'esperar, perquè, tot i que és cert que sembla que s'ha estabilitzat el nombre de pacients a les UCI, estem entre 500 i 510, fa cosa d'uns 10 dies també semblava que la xifra estava estabilitzada i després, de cop, un dia vam pujar a 522. Ara ha tornat a baixar; hi ha dies que sembla que estem millor, però, després, de cop i volta, tens un augment dels ingressos a l'UCI de 5, 6 o 7 persones. Per tant, crec que és prudent, abans de decidir o valorar si realment podem desescalar i treure mesures, veure que realment aquesta xifra de pacients a les UCI realment no torna a pujar i estem realment de davallada", sentencia Campins en l'entrevista gravada aquest dilluns, just el dia abans que el Govern de Catalunya hagi decidit aixecar les restriccions anticovid.

 

Magda Campins i Freixes / Foto: Marc Ortín Magda Campins, presidenta del Comitè Científic Assessor de la Covid-19, assegura: "Tal com tenim les UCI a Catalunya no podem relaxar mesures. A més, encara no es pot assegurar que hàgim arribat al pic de la sisena onada" / Foto: Marc Ortín

Magda Campins també diu que és molt difícil saber quan haurà passat la sisena onada, perquè inicialment les previsions eren que de la mateixa manera que va pujar molt ràpid, baixaria molt ràpid, que és el que va passar a Sud-àfrica; però després hem vist que, per exemple, a Dinamarca (país amb el qual més ens hem comparat per volum de població, cobertures vacunals i perquè tenim una situació bastant similar) va pujar molt ràpid i, a l’hora de baixar, va semblar que també baixava ràpid, però després es va estancar, va arribar a un plató i, ara mateix, sembla que torna a pujar. Per tant, s’ha de ser prudent a l'hora de dir quan baixarem. Podem arribar a un plató, però la baixada no crec que sigui ràpida sinó progressiva. És difícil posar dates, però crec que encara estarem un parell de mesos amb una situació d’incidència i transmissibilitat elevada a Catalunya", diu la reconeguda epidemiòloga.

Magda Campins entén la reclamació de l'oci nocturn de reobrir el proper 15 de febrer, "perquè estar tancats els representa un problema econòmic molt important i més en aquest país, perquè altres països donen ajudes i aquí en donen molt poques". Ara bé, tot i entendre el seu neguit, recorda que "l'evidència científica és molt clara: als llocs on hi ha més interacció social és on hi ha més transmissió i els llocs amb més interacció social són l'oci nocturn. Probablement, va per a més llarg la reobertura de l'oci nocturn que no pas tornar a recuperar els aforaments a l'interior de bars i restaurants, però crec que és una cosa que no podrem relaxar de manera immediata, cal tenir dades epidemiològiques més sòlides que demostrin que realment hem superat el pic màxim", diu la doctora Campins en declaracions a ElNacional.cat.

El Comitè va demanar ampliar el transport públic, però no li van fer cas

El Comitè Científic Assessor de la Covid-19 va demanar que s'ampliés el transport públic, horaris, dispositius... perquè hi hagués més autobusos i metros i la gent no hagués d'anar tan junta, però no els van fer cas. 

Sobre la previsió del conseller Argimon de poder tractar la covid com una grip aquesta primavera, liquidar les quarantenes i deixar de comptar els casos de covid un per un, la presidenta del Comitè Científic Assessor de la Covid-19 diu: "Això és el que voldríem tots, però personalment (no com a presidenta del comitè, perquè és un tema que encara s'està treballant i no puc donar una opinió consensuada), crec que és prematur dir això en aquests moments quan encara no sabem si hem arribat al pic d'aquesta sisena onada".

 

MAGDA CAMPINS XAVI FREIXES - R.S.La doctora Magda Campins rep un equip d'ElNacional.cat al terrat de l'Hospital Vall d'Hebron / Foto: Marc Ortín

També diu: "El problema és si ens ve una altra onada important o una variant diferent". A més, Campins recorda: "Aquest virus encara no té estacionalitat i, per tant, no ho podem preveure, com passa amb la grip que, quan ve l'hivern, sabem que tindrem un augment d'hospitalitzacions, un augment d'ingressos a les UCI, que hi haurà més pressió a nivell d'atenció primària; però això, amb aquest virus, encara no ho podem preveure. Per tant, podrem relaxar les coses quan passi aquesta onada, però hem d'estar amb una monitorització molt estricta per veure com van les coses i reforçar el sistema sanitari, perquè, si hi torna a haver una altra onada, puguem atendre els pacients amb covid, però també els pacients sense covid". 

El conseller Argimon vol córrer massa

Per cert, Campins també diu que "com a Comitè Científic Assessor no vam proposar el toc de queda, perquè no teníem evidències científiques de l'eficàcia d'aquesta mesura per si sola". 

Hem demanat a la doctora Magda Campins que posi nota a la gestió del conseller Argimon. Podeu veure la seva resposta al vídeo que trobareu a l'inici d'aquesta informació. Només us avanço que no li posa la millor nota, perquè, segons Campins, el conseller "a vegades dona missatges massa precipitats abans de tenir unes dades consolidades o molt sòlides amb l'objectiu de rebaixar l'angoixa de la població". Segons Campins, "el conseller Argimon vol córrer massa!".