La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat aquest dilluns que els centres escolars de la Comunitat suspendran les classes presencials fins dilluns vinent 18 de gener. Les classes tanmateix es faran de manera telemàtica des d'aquest dimecres a causa del temporal 'Filomena'.

"És necessari arreglar desperfectes i garantir una tornada segura a les aules després del temporal de neu i fred", ha traslladat Ayuso en el seu compte de Twitter.

Així ho ha decidit el Govern regional, malgrat que aquest matí la dirigent madrilenya traslladés que a ella li agradaria que es reprendran les classes presencials perquè creu que cal llançar el missatge que, malgrat les inclemències, "tot ha de tornar a la normalitat aviat".

La decisió de prorrogar la suspensió de l'activitat educativa presencial s'ha adoptat després de conèixer els primers informes d'Educació sobre els danys causats pel pas de la tempesta Filomena, una informació que ha estat confirmada pels ajuntaments, els equips directius dels centres educatius i representants de l'educació concertada i privada.

"El temporal ha derrocat sostres d'espais esportius i d'estructures lleugeres, la caiguda d'arbres ha afectat també diverses instal·lacions i el fred d'aquests dies pot deixar danyats els sistemes de calefacció, canonades, etc. Cal, per tant, inspeccionar els centres durant uns dies per a garantir la màxima seguretat", ha indicat el Govern regional en un comunicat.

Reunió amb l'oposició

A més de la suspensió de les classes, el Govern d'Ayuso ha anunciat que es reunirà aquest dimarts amb tots els grups de l'oposició de l'Assemblea de Madrid per a abordar la situació de la regió després del pas del temporal 'Filomena'.

La reunió serà presidida per la consellera de Presidència, María Eugenia Carballedo; el conseller d'Interior, Enrique López, i el de transports, Ángel Garrido, juntament amb els portaveus dels grups de la Cambra regional. En aquest sentit, el portaveu de Más Madrid, Pablo Gómez Perpinyà, ha explicat en el seu compte de Twitter que el dissabte, davant la "greu" situació que a Madrid, va contactar amb la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, i li va sol·licitar una reunió urgent.

Al seu judici, "escoltar les propostes dels representants dels madrilenys i rendir comptes hauria de ser una obligació per a qualsevol presidenta". "Ayuso no pot estar agotzonada esperant que escampi mentre Madrid es debat entre el temporal i la pandèmia", ha llançat Perpinyà.

Destrossa en la vegetació

Una altra de les conseqüències que haurà d'avaluar la Comunitat de Madrid són les destrosses que Filomena ha provocat en la massa arbòria de la regió, afectada especialment pel trencament de moltes branques i la caiguda d'alguns arbres que no han pogut suportar el pes de la neu.

Segons la Conselleria de Medi Ambient, de moment no es pot fer una avaluació de danys perquè no es pot accedir a molts boscos i deveses a causa de la nevada, per la qual cosa els tècnics i agents forestals treballaran quan sigui possible i realitzaran un informe detallat.

El director de l'Agència de Seguretat i Emergències de la Comunitat de Madrid ha assegurat aquest dilluns en una entrevista en Telemadrid recollida per Europa Press que espera als equips de neteja un treball "molt important" en aquest sentit perquè hi ha hagut un dany l'arbratge "sense precedents" en la capital i en molts municipis de la regió. I encara hi ha risc que puguin caure més branques i altres elements de cornises i tendals inestables, per la qual cosa ha tornat a demanar als ciutadans que no surtin dels seus habitatges tret que sigui imprescindible.