Les persones que visquin en residències rebran una tercera dosi de la vacuna contra la covid. Així ho ha acordat aquest dijous la Comissió de Salut Pública, que justifica l'administració d'una dosi addicional de la vacuna a la gent gran pel seu perfil de fragilitat, les múltiples patologies que pateixen i el fet de viure en un entorn tancat.

D'aquesta manera s'amplia el col·lectiu de persones a qui ja se'ls administra una tercera dosi: trasplantats i persones que reben tractaments immunodepressors. La decisió arriba després que en l'última reunió del Consell Interterritorial de Salut, celebrada aquest dimecres, cap comunitat autònoma no es va oposar a inocular una tercera dosi de la vacuna a les persones grans que viuen en residències a partir del 4 d'octubre.

Estendre la vacunació

La Comissió de Salut Pública, on estan representades totes les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, ha seguit així les recomanacions de la Ponència de Vacunes, que està analitzant diferents propostes segons l'evidència disponible per ampliar els grups a què se subministrarà una dosi addicional de la vacuna contra la covid.

La Ponència de Vacunes ha traslladat a la Comissió també que en aquest moment que la principal recomanació és vacunar totes les persones majors de 12 anys que encara no ho estiguin. L'informe fet públic pel Ministeri de Sanitat ahir dimecres determinava que el percentatge de població amb la pauta completa de vacunació ha arribat a Espanya al 75%. Així, tres de cada quatre habitants de l'Estat (35.571.661 persones) ja estan immunitzats. El 78,6% de la població ha rebut almenys una dosi, traduït en xifres, són 37.303.202 persones.

Reclamació de la patronal

Les patronals de les residències han acollit satisfactòriament la decisió d'administrar una tercera dosi de la vacuna contra la covid als seus residents, però reclamen que s'estengui també als centres de dia on romanen durant hores molts de majors i altres persones vulnerables.

La tercera dosi era una demanda de les patronals des de l'estiu, ha destacat en declaracions a Efe la presidenta del Cercle Empresarial d'Atenció a la Dependència (CEAPS), Cinta Pasqual, tal com havien acordat alguns països de la Unió Europea. A l'estiu es va constatar un increment dels contagis i de la mortalitat en les residències.

104 positius en 38 centres residencials

Tot i que el sector de la gent gran ja està completament vacunat (han rebut les dues dosis), encara avui es detecten contagis en els centres residencials.

Un total de 38 centres residencials de serveis socials tenen algun cas actiu de covid-19 entre les persones residents. En concret, hi ha 27 centres de gent gran, 6 centres per a persones amb discapacitat, un centre de salut mental i 4 centres d'altres tipus de recursos residencials, com centres d’infància, per a persones en risc d’exclusió i d'altres.

Hi ha 104 persones residents que són casos confirmats (un 0,2% del total). La gran majoria són asimptomàtiques o tenen símptomes lleus de coronavirus.

 

 

Imatge principal, vacunació contra la covid en una residència / ACN