Els estudis sobre la microbiota intestinal estan donant cada vegada més fruits en l'àmbit científic pel que fa a la salut de les persones. Cada vegada es descobreixen més connexions entre diferents patologies i alteracions en la composició de la flora bacteriana de l'intestí humà.

Una nova investigació ve a aportar noves dades en un àmbit que preocupa molt els pares, la de les al·lèrgies alimentàries en els nens. Un equip d'investigadors de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat d'Alberta al Canadà han trobat un vincle causal entre el part per cesària, la microbiota intestinal baixa i la sensibilitat a determinats aliments en els nadons, especialment en aquells d'ascendència asiàtica que en d'altres.

Mare i bebéHaver nascut per cesària pot tenir implicacions a l'hora de desenvolupar al·lèrgies

El treball ha estat publicat en un article a la revista de l'Associació Nord-Americana de Gastroenterologia i segons una de les seves autores, Anita Kozyrskyj, és important saber quin és la causa que augmenta el risc de sensibilitat als aliments perquè ens pot ajudar a predir quins nadons tenen un risc més gran de desenvolupar problemes de salut com a asma, sibilancias, èczema o rinitis al·lèrgica en el futur.

L'estudi

Els experts van analitzar els bacteris intestinals de 1.422 nadons, examinant mostres fecals recollides als tres o quatre mesos d'edat i novament a l'any. Van identificar quatre trajectòries típiques per al desenvolupament bacterià, inclosa una en la qual els nadons tenien nivells persistentment baixos de bacteroides, un tipus de bacteri que se sap que és fonamental per al desenvolupament del sistema immunitari. Aquest perfil va ser més comú en els nadons nascuts per cesària.

Als nadons se'ls van realitzar proves de punció cutània a l'any i als tres anys d'edat per avaluar la seva reacció a una varietat d'al·lergògens, inclosos l'ou, la llet i el cacauet. Es va descobrir que els nadons amb nivells baixos de bacteroides tenien un risc tres vegades més gran de desenvolupar sensibilitat al cacauet als tres anys, i el risc era vuit vegades més gran per als nadons nascuts de mares d'ascendència asiàtica.

L'equip va fer més anàlisi estadística per buscar el que es coneix com a mediació o efectes causals entre l'exposició i el resultat. "En aquest cas, observem que hi havia una associació entre l'ètnia asiàtica i la sensibilitat al cacauet, i després l'anàlisi de mediació va proporcionar evidència addicional de l'associació causal amb la cesària", subratlla Kozyrskyj. Es tracta del primer estudi que identifica aquest vincle.

CacauetsL'estudi va utilitzar cacauets entre els aliments per comprovar l'existència d'al·lèrgies

Els investigadors també van observar que els nadons amb nivells baixos de bacteroides també tenien nivells més baixos d'esfingolípidos, proteïnes que són clau per al desenvolupament cel·lular i la senyalització a moltes parts del cos, inclòs el sistema immunitari. La microbiota intestinal és la principal font d'aquestes proteïnes.

Els nens que tenen aquesta deficiència a les seves cèl·lules immunitàries poden tenir més probabilitats de desenvolupar al·lèrgies alimentàries. "A mesura que es desenvolupa la microbiota intestinal, també ho fa el sistema immunitari de l'intestí, entrenant a l'intestí per reaccionar als patògens i ser tolerant amb els aliments que necessitem", assegura Kozyrskyj.