Ni abans, ni després. L'hora per anar-se'n a dormir que s'associa amb un menor risc de desenvolupar malaltia cardíaca és entre les 22:00 i les 23:00 hores del dia. Així queda patent en un estudi publicat en l'European Heart Journal - Digital Health, una revista de la Societat Europea de Cardiologia (ESC).

"El cos té un rellotge intern de 24 hores, anomenat ritme circadiari, que ajuda a regular el funcionament físic i mental," assegura l'autor de l'estudi, el Dr. David Plans, de la Universitat d'Exeter, Regne Unit. Els resultats d'aquesta investigació conclouen que ficar-se al llit més aviat o més tard altera el rellotge corporal, amb conseqüències adverses per a la salut cardiovascular.

Si bé nombroses anàlisis han investigat el vincle entre la durada del son i les malalties cardiovasculars, la relació entre l'horari del son i les malalties cardíaques està menys explorada.

L'estudi va incloure a una gran mostra de persones. En total, 88.026 adults del Regne Unit entre 2006 i 2010. L'edat mitjana va ser de 61 anys (rang 43 a 79 anys) i el 58% eren dones. Les dades sobre l'inici del son i l'hora de despertar-se es van recopilar durant set dies utilitzant un acceleròmetre de canell. Els participants van completar avaluacions i qüestionaris demogràfics, d'estil de vida, de salut i físics. Després se'ls va donar seguiment per a un nou diagnòstic de malaltia cardiovascular, en concret atac al cor, insuficiència cardíaca, malaltia cardíaca isquèmica crònica, accident cerebrovascular i atac isquèmic transitori.

Peus al llit

Durant un seguiment mitjà de 5,7 anys, un total de 3.172 participants (3,6%) van desenvolupar una malaltia cardiovascular. La incidència va ser més alta en aquells amb hores de son a mitjanit o més tard i més baixa en aquells amb inici del son de 22:00 a 23:00 hores.

Els investigadors van analitzar l'associació entre l'inici del son i els esdeveniments cardiovasculars després de tenir en compte variables com l'edat, el sexe, durada del son, la irregularitat del son (definida com a temps variats per anar-se'n a dormir i despertar-se), cronotip (matiner o noctàmbul), tabaquisme, índex de massa corporal, diabetis, pressió arterial, colesterol en sang i nivell socioeconòmic.

En comparació amb l'inici del son entre les 22:00 i les 23:00, hi va haver un 25% més de risc de malaltia cardiovascular amb un inici del son a la mitjanit o més tard, un risc 12% major entre les 23:00 i les 00:00. També es va detectar un augment del 24% del risc de quedar-se adormit abans de les 22:00 hores. En una anàlisi addicional per sexe, l'associació amb un risc cardiovascular més gran va ser més forta en les dones, i només l'inici del son abans de les 22:00 hores va seguir sent significatiu per als homes.