La depressió és una malaltia mental devastadora que causa un gran sofriment entre els subjectes afectats i les seves famílies, i té implicacions en la vida dels afectats a diferents nivells, entre ells l'emocional i el laboral. És un trastorn relativament comú, especialment entre les dones, que té una prevalença que oscil·la entre el 10 i el 20% en la població general, encara que les xifres reals són més altes. Generalment, el seu tractament implica l'administració de fàrmacs i la teràpia cognitivoconductual.

Tanmateix, malgrat la disponibilitat de diferents enfocaments terapèutics, un percentatge de pacients amb depressió responen malament als tractaments administrats, i una quantitat considerable d'ells pateix efectes secundaris no desitjats. En els últims anys s'han dut a terme estudis sobre un altre tipus d'intervencions terapèutiques. Una d'aquestes investigacions, que ha estat desenvolupada per científics israelians de la Universitat Ben Gurion, té a veure amb l'administració d'oxigen.

El metabolisme energètic cel·lular anormal a causa d'una deficiència funcional en el subministrament d'oxigen pot conduir a alteracions en la funció neuronal, la plasticitat i els circuits cerebrals, la qual cosa pot estar relacionat amb l'aparició de processos de depressió.

La transferència d'oxigen als teixits del cos humà es duu a terme gairebé en la seva totalitat a través d'una proteïna, l'hemoglobina a la sang. Només una quantitat molt petita queda en el plasma. Per tant, augmentar el contingut d'oxigen en l'aire no augmenta significativament la quantitat d'oxigen transportat als teixits, excepte en pacients amb trastorns respiratoris.

Oxígeno

Aquest fet ha descoratjat els estudis sobre els tractaments amb oxigen per a la depressió, així com altres trastorns neurològics. Aquest grup d'experts ha analitzat com l'augment de la pressió de la porció d'oxigen dissolt en el plasma afecta l'oxigen a les cèl·lules. Per dur a terme l'estudi, han analitzat l'efecte del tractament amb oxigen normobaric (35% O2) en pacients amb depressió.

Es va realitzar un seguiment a 55 persones amb depressió lleu a moderada entre 2014 i 2019, els quals van rebre el tractament amb oxigen bé amb aire enriquit o amb aire ambiental (21% O2) durant un mes o aire ambient durant 1 mes.

Els resultats mostren els efectes positius de l'oxigenoteràpia sobre els símptomes de depressió amb tan sols un mes de tractament. I creuen que es pot aconseguir una millora més significativa si el tractament s'administrés durant un període de temps més llarg.

L'estudi també mostra que el tractament amb oxigen nocturn (10 h per nit) es va associar amb millors resultats de seguretat en comparació amb el tractament amb oxigen continu (24 h per dia).