Els serveis sanitaris d'Israel han localitzat uns 20 casos d'una nova subespècie desenvolupada a partir de la variant original d'òmicron, segons ha informat la televisió del país.

La subespècie, coneguda com BA2, s'ha descobert durant la seqüenciació genètica de mostres de pacients amb covid. Conté més mutacions que l'òmicron original i pot ser més virulent. No obstant això, el perill que suposa realment la nova subespècie encara és incert.

BA2 es va veure per primera vegada a la Xina fa unes setmanes i se sospita que es va originar a l'Índia. També s'ha observat a Dinamarca, Austràlia, Canadà i Singapur. La televisió israeliana ha indicat que els científics estan preocupats per aquest nou desenvolupament de la covid.

Durant els darrers 10 dies, Israel ha passat de 12.000 contagiats al dia a 48.000, cosa que és un rècord al país de 9 milions d'habitants.

Quarta vacuna a l'Estat espanyol

 

Mentrestant, la Comissió de Salut Pública espanyola ha aprovat l'administració d'una quarta dosi de la vacuna contra la covid-19 a persones immunodeprimides cinc mesos després d'haver rebut la tercera. Així ho ha anunciat aquest dijous el Ministeri de Sanitat en un comunicat publicat després de la compareixença de la ministra Carolina Darias: "Les persones que van rebre dosi addicional de vacuna ARNm per estar incloses en el Grup 7 o ser persones que reben tractament amb fàrmacs immunosupressors rebran una dosi de record cinc mesos després de l'última dosi".

En aquest grup es troben persones de molt alt risc, com aquelles amb fibrosi quística, trasplantament de progenitors hematopoètics, trasplantament d'òrgan sòlid i en llista d'espera per a trasplantament d'òrgan sòlid, trasplantament pulmonar, renal, pancreàtic, cardíac, hepàtic o intestinal. També malalts de diàlisi de diversos graus, malalties oncohematològiques i diversos tipus de malalts de càncer amb quimioteràpia o sense, així com diversos casos de VIH, immunodeficiències o síndromes de Down majors de 40.

És una decisió que forma part de la novena actualització de l'Estratègia de Vacunació i que s'ha fet pública després que Darias hagi explicat que la Comissió de Salut Pública ha acordat aquest dijous obrir el període per rebre una dosi de reforç al grup d'edat d'entre 18 i 39 anys. Alhora s'ha aprovat que la vacuna addicional es pugui administrar al cap de cinc mesos de l'últim i no als sis com fins ara.

Una decisió similar ja la va prendre Israel a finals de 2021, quan el director general del Ministeri de Sanitat israelià, Nachman Ash, va aprovar administrar la quarta dosi de la vacuna contra la covid-19 a pacients immunodeprimits. Això és un percentatge molt reduït de la població i molt específic. Actualment ja s'aplica als més grans de 60 anys.