L'Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada indica en una anàlisi que ha difós aquest febrer, amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra el Càncer, que la Comunitat de Madrid "té el model a seguir en oncologia perquè el nivell assistencial d'Espanya estigui a l'altura dels Estats Units".
L'entitat indica que promoure la formació de qualitat, impulsar la investigació i situar el pacient en el centre de qualsevol decisió són pilars bàsics per a l'eficient funcionament de la sanitat. Afegeix que això és encara més important "en algunes patologies concretes, com és el cas de totes les relatives a una àrea tant extensa com complexa com és l'oncologia".
"En oncologia, l'accés, la prevenció, l'eficiència o l'equitat són els grans reptes de cara als propers anys ateses les xifres de càncer a Espanya. Els centres d'innovació i investigació i els hospitals públics i privats, juntament amb les institucions locals, regionals i nacionals, han de millorar l'actual nivell assistencial oncològic basat en els més alts estàndards de qualitat i excel·lència. I no només a fi de mantenir la bona posició que té el nostre país, al mateix nivell que altres grans potències europees o els Estats Units, sinó de superar-la, per donar resposta a una problemàtica en tendència alcista", va afirmar Jesús Sánchez Lambás, vicepresident executiu de l'Instituto Coordenadas.
El càncer és una de les principals causes de morbimortalitat a nivell mundial. De fet, SEOM ha publicat recentment 'Les xifres del càncer a Espanya 2023', any en què el nombre de diagnòstics superarà els 279.000 casos, assolint els 341.000 el 2040.
"Els sistemes han d'estar preparats per fer front a les dades que s'acosten. Espanya, sens dubte, pot estar-ho. No obstant això, encara que hi ha grans referents en algunes de les comunitats autònomes, a nivell d'infraestructura tecnològica i tractaments encara existeixen diferències substancials, el que impacta en factors com l'equitat o l'accés a la innovació per part dels pacients. Madrid, juntament amb Catalunya i València, són les comunitats que, avui, se situen al capdavant en l'àmbit assistencial i de tractament contra el càncer", va puntualitzar Jesús Sánchez Lambás.
L'Instituto Coordenadas indica que la Comunitat de Madrid compta amb una xarxa de prop de 30 centres oncològics i 8 instituts d'investigació "que la converteixen en un espai referent a Europa, atesa la seva excel·lència en l'abordatge integral del càncer no només per als madrilenys, sinó per a pacients procedents des de qualsevol punt de la geografia espanyola".
Madrid
"Madrid compta amb una sòlida estratègia contra el càncer gràcies a la Xarxa Oncològica Madrilenya (ROM). Un model organitzatiu, únic en el món, que es caracteritza per l'abordatge integral, complet i unificat del càncer que assegura l'equitat dels pacients i amb la que es vol millorar-la atenció dels prop de 40.000 casos nous anuals de càncer en la CAM. És la regió que lidera l'European Oncology Network (EON), un projecte que marcarà les línies estratègiques del futur dels tractaments contra el càncer que farà possible compartir coneixements i recursos, la qual cosa facilitarà una coordinació més gran i un coneixement més rigorós sobre els diferents tipus de càncer, i, d'aquesta forma, oferir una qualitat assistencial més gran en perfeccionar tant els diagnòstics com els tractaments", afirma l'Instituto Coordenadas.
"El càncer és un desafiament per als sistemes sanitaris i els seus especialistes. Disposar dels millors oncòlegs no és sinònim de tenir accés a les últimes innovacions. En el cas de Madrid, no només disposa d'un gran nombre de centres i especialistes de prestigi situats dins dels principals rànquings sanitaris, sinó que també disposa de la tecnologia oncològica més avantguardista i, en molts casos, referència en el seu respectiu àmbit", va exposar Jesús Sánchez Lambás. "En tractaments revolucionaris com la protonterapia o les teràpies avançades, Madrid ha estat pioner a l'hora d'impulsar-los".
Va agregar que, si bé la creació d'unitats autonòmiques de protonterapia ja estan més a prop de ser una realitat a Espanya, "Madrid continua sent l'única comunitat on està disponible aquesta teràpia gràcies als centres impulsats per Quirónsalud i la CUN el 2019 i el 2020, respectivament. Un fet que ha convertit a la regió en un referent nacional i internacional en aquest tractament marcant un abans i un després en l'oncologia".
"Fins fa poc, si un pacient era apte per ser tractat amb protonterapia, la sanitat pública espanyola el derivava països com Suïssa o Alemanya, amb el consegüent desplegament burocràtic i un elevat desemborsament econòmic pel tractament per si mateix i per la logística que suposa per al pacient i el seu entorn. Hi cal afegir el cost emocional intrínsec que implica aquests desplaçaments per a unes persones que es troben en una situació complicada", relata l'Instituto.
En aquest sentit, afirma que "gràcies als dos centres madrilenys no és necessari tractar aquests pacients fora, ja que el model de col·laboració publicoprivada que s'impulsa a Madrid amb èxit des de fa diversos anys permet tractar pacients en la comunitat, amb independència de la regió de procedència."
Diu que Madrid "també és líder en un altre dels grans avenços en matèria oncològica: les teràpies avançades (CAR-T). El mes d'octubre passat, la CAM organitzava les primeres jornades de la seva Xarxa de Teràpies Avançades a l'Hospital Gregorio Marañón en el marc de la seva Estratègia Regional, posada en marxa el 2018 de forma pionera a Espanya i amb resultats molt positius al llarg d'aquests cinc anys. Avui, és la Comunitat amb més nombre de centres designats per a l'administració de teràpies CAR-T, amb 7 hospitals universitaris; a més de comptar amb 8 unitats de producció en instal·lacions hospitalàries del Sermas, equipades amb els mitjans necessaris per fabricar qualsevol tipus de medicament de teràpia avançada.
Centres líders com la Fundación Jiménez Díaz porten anys treballant per complir els estàndards exigits per l'Estratègia Nacional de Teràpies Avançades i, així, poder incorporar-se a la xarxa de centres designats per a l'ús de CAR-T en el SNS, una cosa que es materialitzarà a curt termini.
Reptes
El canvi de paradigma en l'abordatge del pacient amb càncer, les noves formes de diagnosticar i els nous tractaments estan revolucionant l'oncologia, per a l'evolució de la qual és necessari "continuar posant el pacient en el centre de qualsevol decisió, desenvolupant estratègies multidisciplinàries i transversals per oferir la millor atenció en càncer", va apuntar Sánchez Lambás.
"Per aconseguir mantenir l'excel·lència en oncologia urgeix posar en marxa estratègies que garanteixin la sostenibilitat del sistema, tal com està fent la CAM. Una regió que, en sintonia amb la Comissió i el Parlament Europeu, compta amb una sòlida xarxa per avançar contra el càncer gràcies a la posada en marxa de diferents plans d'acció a fi que l'atenció al pacient de càncer sigui eficient, sostenible i equitativa per a tots els ciutadans", va afegir.
"Entitats i experts als quals té accés el Grup d'Estudis i Investigació de l'Instituto Coordenadas coincideixen en la necessitat d'impulsar a nivell nacional una sèrie de mesures orientades a millorar l'abordatge del càncer en termes de prevenció, accés, equitat i eficiència, la qual cosa passa per augmentar les places MIR, redimensionar les plantilles o invertir en investigació i cultura de la salut, però no de forma concreta en una regió, sinó a nivell nacional, ja que és un assumpte de magnitud estatal i no local, tal com s'està deixant entreveure. L'oncologia ha d'enfrontar-se als reptes de futur per continuar situant-se al mateix nivell, fins i tot superar, països referents com els Estats Units, per a la qual cosa és necessari adoptar models assistencials diferenciadors i impulsar estratègies alineades a nivell regional i nacional per crear un sistema oncològic robust i preparat per afrontar amb èxit les terribles xifres que es preveuen, tal com està fent la CAM des de fa diversos anys", afirma l'Instituto Coordenadas.
"El Pla Nacional està ben desenvolupat, però falta voluntat política a nivell estatal. Cada comunitat té els seus propis plans contra el càncer, per la qual cosa cal intentar seguir el camí de les comunitats els projectes de les quals estan reeixint i intentar avançar en aquesta línia per tenir un pla nacional estructurat i coherent", indica l'Instituto Coordenadas.
Segons aquesta anàlisi, "seguir el camí de regions com la CAM és essencial perquè cap oncòleg a Espanya no recomani a un pacient anar-se'n a un altre país com els EUA per curar-se, ja que avui el país compta amb les millors opcions de tractament dins del SNS, encara que és cert que en moltes ocasions arriben més tard".
"El repte ara està a continuar mantenint Espanya en les primeres posicions quant a l'atenció oncològica, tant des del punt de vista del diagnòstic com de tractament, cosa que implica disposar de l'última tecnologia, infraestructura i, per descomptat, personal sanitari per a un millor abordatge del pacient amb càncer a Espanya en termes de prevenció, eficiència, accés i equitat", conclou l'Instituto Coordenadas.