Els casos de covid segueixen a l'alça a Catalunya. El nombre de persones ingressades amb coronavirus en llits convencionals segueix en "tendència ascendent" a Catalunya, amb 489 persones hospitalitzades, el que suposa un augment de 36 respecte de la setmana anterior, segons l'última actualització del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (Sivic). 

Entre el 14 i el 20 d'agost, la incidència del conjunt d'infeccions respiratòries agudes (IRA) ha baixat lleugerament i es manté en nivells de transmissió baixos, amb una taxa de 272 afectats per cada 100.000 habitants.

Ingressos en hospitals catalans

En total s'han registrat 21.329 casos d'IRA, encara que des de la Conselleria de Salut han aclarit que les xifres poden veure's afectades a la baixa a causa del dia festiu i, respecte a la distribució de virus, el SARS-CoV-2 és el més freqüent amb un 30,3% de les mostres seguit del rinovirus (13,6%) i del parainfluenzae (7,6%).

En relació amb els ingressats en hospitals catalans per covid-19, un 82% de les persones hospitalitzades tenen més de 60 anys i els ingressos en unitats de vigilància intensiva (UCI) es mantenen estables, amb 12 persones en llits de crítics per aquesta malaltia. La variant òmicron del virus representa gairebé el 100% de les mostres seqüenciades i la variant Eris, que es va detectar per primera vegada a Catalunya el 8 de juny, s'ha detectat en un total de 39 mostres positives fins a l'11 d'agost.

L'Hospital Clínic recupera les mascaretes

El passat mes de juliol, el Consell de Ministres va aprovar posar fi a l'obligatorietat de l'ús de les mascaretes en centres de salut, hospitals, farmàcies i centres sociosanitaris, després de més de 3 anys. Tanmateix, davant el repunt de casos de covid durant l'estiu arreu de tot l'Estat, i a Catalunya, així com l'aparició de la subvariant Eris, l'Hospital Clínic recomana tornar a utilitzar-la a la zona d'urgències i en les visites a malalts. 

Amb tot, l’haurien de seguir portant els pacients, els acompanyants que estiguin a la sala d’espera i també les persones que vagin a veure’n d’altres que estiguin ingressades. El centre està coordinat amb el Departament de Salut i adverteixen que, possiblement, altres hospitals optin per introduir aquestes recomanacions.

Respecte a l'aparició de la nova variant, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha advertit que es podria estendre i globalment, i provocar així, un augment dels casos. En la mateixa línia se situa Salut Pública, que adverteixen que pot tenir major capacitat de propagació, ja que, podria disposar de mecanismes per evitar la immunitat adquirida i, segons dades d'alguns països, podria també tenir major capacitat per produir casos que necessitin hospitalització.