Els indicadors que mesuren la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya continuen a la baixa, tot seguint la tendència registrada des de principis d'aquest novembre, però segons les dades d’aquest dissabte s’han superat ja les 15.000 defuncions a causa de la pandèmia del coronavirus.

En les darreres vint-i-quatre hores els indicadors han tornat a baixar encara que ho fan molt lentament. Baixen el risc de rebrot  i el risc de contagi, i els nous positius han estat 2.903. Així mateix, el darrer recompte del Departament de Salut dona 56 noves defuncions, xifra amb la qual el total de morts per coronavirus és de 15.013.

En una minva lenta, però perceptible, el risc de rebrot baixa fins a 517, trenta-nou punts menys que en l'anterior registre, mentre que el risc de contagi ja se situa en 0,83, dues centèsimes per sota de l'últim recompte. La corba baixa, però a un ritme molt pausat que, amb tot, es constata en períodes quinzenals. Així, des de l’1 de novembre fins avui, el risc de rebrot ha passat de 835 a 517.

Pel que fa als nous casos de coronavirus, torna a haver-hi un petit descens, amb 2.903 casos nous, quinze menys que divendres. La xifra global de contagis notificats s’eleva a 315.561.

Vacuna aquest 2020?

Mentrestant, la cursa per aconseguir una vacuna continua. Divendres mateix es va anunciar que l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona busca voluntaris que vulguin participar en els assajos clínics d'última fase per provar l’eficàcia de les vacunes contra la covid-19. Fins ara, a l’Estat no s'ha fet cap estudi d’aquesta fase de la vacuna, però Can Ruti serà un dels primers centres sanitaris estatals que participarà en assajos clínics en fase 3. En paral·lel, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar que les primeres dosis de la vacuna estarien disponibles abans d’acabar el 2020.

Així mateix, Catalunya continua vivint sota l’estat d’alarma que inclou el toc de queda des de les 10 de la nit fins a les 6 del matí, mesura a la que se suma el confinament perimetral municipal durant els caps de setmana i les activitats econòmiques relacionades amb la restauració, la cultura i l’esport continuen sota mesures molt restrictives. Amb tot, aquest dissabte han pogut reobrir els negocis relacionats amb l’estètica.

En tot cas, les xifres del coronavirus han comportat que gairebé el 60% de les Unitats de Cures Intensives dels hospitals catalans estan ocupades per pacients amb coronavirus i els infectats suposen el 24% dels ingressos a planta. Es tracta d’una situació de màxima alerta, ja que fa incompatible mantenir la resta d'activitat assistencial.