El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha advertit aquest divendres que gairebé el 60% de les Unitats de Cures Intensives dels hospitals catalans estan ocupades per pacients amb coronavirus i els infectats suposen el 24% dels ingressos a planta. Segons ha explicat, aquesta és una situació de màxima alerta, ja que fa incompatible mantenir la resta d'activitat assistencial. Per aquest motiu, ha defensat que Catalunya necessita deu dies més de restriccions per aconseguir rebaixar la pressió hospitalària d'arreu del país.

"Ara estem al pic i necessitem allargar les mesures per tres motius: per continuar la tendència de disminució de contagis, per alliberar capacitat assistencial i per dissenyar una pla de desescalada per tornar a obrir progressivament els sectors", ha afirmat.

Una recuperació lenta

L'endemà que el Govern anuncies la pròrroga de les restriccions anticovid durant deu dies més, el secretari de Salut ha insistit en la importància de construir un bon pla de desescalada conjuntament amb els sectors implicats perquè "serà decisiu" en l'evolució de la pandèmia. En aquest sentit, Ramentol ha alertat que el pròxim dia 23 de novembre, quan acaben les mesures, "encara no estarem amb dades estables, tot i que ens hi aproximarem" i que, per tant, les mesures s'hauran de flexibilitzar molt a poc a poc.

"És molt important aprofitar aquests deu dies per preparar la fase de desescalada que començarem després. Aquesta setmana la Generalitat farà arribar als sectors el pla per treballar-lo conjuntament", ha dit el secretari, que augura que de cara a la setmana vinent començaran a disminuir les hospitalitzacions.

Més testos antígens

D'altra banda, el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha informat que el Departament de Salut ha incrementat l'ús de tests antígens a Catalunya, de 20.000 de les darreres setmanes a 64.000 de la darrera que, amb les proves PCR sumen 240.000 a la setmana. A més, ha anunciat que s'ha aprovat la comercialització d'aquest tipus de proves a les farmàcies, però ha alertat de la seva manca de fiabilitat.

Segons ha afirmat, tot i que aquests tests són més ràpids, "només fa una fotografia del moment i de la càrrega viral, però cal mirar més enllà". Per tot això, Mendioroz ha tornat a fer una crida al sentit comú i a la responsabilitat social de la població, la millor prevenció en la lluita contra la pandèmia.