La segona onada de coronavirus no dóna treva a l'Índia, que ha registrat aquest dimecres 3.780 morts a causa del virus, el nombre més elevat des de l'inici de la pandèmia, mentre les infeccions diàries han augmentat de nou després de diversos dies de lleugeres caigudes enmig d'una vertiginosa ona que ha col·lapsat el sistema sanitari, tal com informen les fonts d'Efe.

Les últimes dades del Ministeri de Salut indi han elevat la xifra total de defuncions a 226.188 mentre que, amb 382.315 nous casos de la Covid en les últimes 24 hores, el nombre total de contagis ascendeix ja a 20,6 milions.

Situació límit

El segon país més afectat del món per la pandèmia en termes absoluts, només per darrere dels Estats Units amb 32,5 milions de casos segons la Universitat Johns Hopkins, ha vist créixer aquest dimecres el nombre d'infeccions diàries per primera vegada des que es va superar la barrera dels 400.000 positius dissabte passat.

El país asiàtic es troba sumit en una vertiginosa segona ona del virus, que no ha deixat de créixer des del febrer passat i que ha posat al límit al seu sistema de salut, amb escassetat d'oxigen i llits en grans ciutats com Nova Delhi.

Ritme de vacunació lent

L'Índia ha administrat en les últimes 24 hores 1,4 milions de dosis contra el coronavirus, un número baix comparat amb els gairebé tres milions i mig de vacunes que va arribar a administrar fa setmanes. Amb aquestes dades, el país ha superat els 160 milions de vacunes administrades des que va començar la seva campanya, ampliada el passat cap de setmana a tots els ciutadans majors de 18 anys.

No obstant això, i encara que l'Índia veu en el seu programa d'inoculació com la salvació a la crisi del coronavirus, el percentatge de la població completament vacunada ronda el 2%.

Més de 40 països han començat a enviar ajuda a l'Índia per a cooperar en la lluita contra la pandèmia, entre ventiladors i equips mèdics, a més de generadors d'oxigen, cilindres, concentradors i reguladors.

L'origen de la segona onada 

L'alça de casos ha estat atribuïda al país a una relaxació de les mesures contra el coronavirus per part de la població i a l'organització d'esdeveniments multitudinaris, com a enormes mítings electorals en el marc de diverses eleccions regionals o el festival religiós Kumbh Mela, la més gran i una de les més antigues congregacions religioses del món.

La variant índia "doble mutant" B.1.617 i altres soques també podrien estar darrere del sobtat augment dels casos al país, encara que de moment els viròlegs han assenyalat que encara falten dades per a sostenir aquesta teoria.

De moment, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) està treballant frec a frec amb l'Índia i altres països per augmentar les seqüenciacions genètiques i avaluar les variants d'interès —categoria on es troba actualment aquesta nova variant de l'Índia— i considerades "preocupants". També hi ha la variant britànica, la japonesa, la sud-africana i la del Brasil.

Aquesta soca anomenada B.1.617, va ser detectada per primera vegada l'octubre del 2020 a l'estat de Mahārāṣhṭra i presenta entre 13 i 15 mutacions, dues de les quals, E484Q i L452R, es concentren en la proteïna Spike (per aquest motiu se l'ha anomenat "doble mutant").

La mutació E484Q s'assembla a l'E484K de les variants sud-africana i brasilera, sospitosa de tornar la vacunació menys eficaç i d'augmentar el risc de reinfecció, mentre que la L452R està també present en una variant detectada a Califòrnia i es creu que podria provocar un augment de la transmissió.

Foto principal: l'Índia pateix 3.780 morts per Covid en un sol dia / Efe