La incidència de la covid a Catalunya es manté estable, si bé el risc de rebrot segueix en la seva lenta tendència a l'alça. Tampoc hi ha canvis substancials als hospitals. Com passa en cap de setmana, cauen en picat els contagis detectats així com les vacunes administrades, a conseqüència de la caiguda de l'activitat. Així, el risc de rebrot puja una dècima i se situa en els 62 punts. El 17 d'octubre passat es va assolir la xifra més baixa des de l'inici de la pandèmia, 37. El risc de contagi (Rt) es manté pràcticament igual, en 1,13, quan fa una setmana s'estava a 1,05.

També segueix pujant la incidència acumulada de la covid, que ara es troba en 56,78 casos en 14 dies per cada 100.000 habitants, quan fa una setmana estava en 50,64. Aquesta tendència a l'alça entra dins les previsions dels responsables sanitaris. En les darreres 24 hores s'han detectat 276 casos més, una xifra pròpia del cap de setmana, quan es practiquen menys proves de detecció. En total són 1.008.053 els casos comptabilitzats des de l'inici de la pandèmia. Aquest diumenge no s'ha informat de cap mort per covid.

Sota control

La situació als hospitals, el que més preocupa als responsables sanitaris, segueix sota control. Així, hi ha 312 persones ingressades en centres hospitalaris, quatre més que el recompte anterior. Cal tenir en compte que en cap de setmana no se solen donar altes. A les unitats de cures intensives hi ha ingressats 79 malalts crítics, sis menys que la jornada anterior.

La baixa pressió hospitalària és a conseqüència de la vacunació contra la covid. El 74,5% de la població catalana ja ha rebut la pauta complerta, el 83,5% en el cas de la població de més de 12 anys. En ser cap de setmana, el nombre de vacunes administrades cau en picat. A les darreres 24 hores s'han administrat 489 primeres dosis, 766 segones i 2.020 terceres. En total, 5.892.559 catalans ja han rebut la pauta completa.

Preocupació a Europa

Tot i que la vacunació va a bon ritme a Catalunya, i també a Espanya, hi ha preocupació sobre la situació a Europa. A Espanya, segons dades d'Our World in Data d'aquest divendres hi havia un 79,9% de població totalment vacunada. Mentre que a França i Alemanya la taxa és del 68,1% i del 66,2% respectivament.

De fet l’OMS ha alertat aquesta setmana del risc que es disparin els contagis al continent a causa de la disminució del ritme de vacunació en certs països, cosa que ha provocat que alguns governs, com Àustria, s’hagin decidit a imposar de nou restriccions a causa de l’increment dels casos, més de nou mil diaris, i les hospitalitzacions.

Restriccions a Àustria

Així, Àustria ha prohibit l’accés de no vacunats a bars, restaurants, locals d’oci, culturals i esportius a partir de dilluns. Els no vacunats tampoc podran accedir a serveis que exigeixen contacte personal com ara perruqueries, massatges, depilació o manicures. Fins ara, amb una prova negativa de covid, es podien utilitzar aquests serveis o accedir a locals d’oci. Alemanya també s’està plantant tornar a les restriccions.

 

Imatge principal, xeringues destinades a la vacunació contra la covid / Carlos Baglietto