Mentre a l'Estat i a Catalunya la covid es manté bastant estable i controlada, tot i petits repunts de contagiats i d'alguns dels indicadors, aquesta no és una situació que es reprodueix a altres països europeus, especialment en aquells que tenen una taxa baixa de vacunats. Aquest és el cas d'Alemanya, on les autoritats es plantegen tornar a imposar restriccions arran d'una "epidèmia de no vacunats", en paraules del seu ministre de Sanitat, i amb rècords diaris de contagis. A Alemanya, aquesta és la seva quarta onada i comença a tenir efectes sobre els centres hospitalaris, amb una pressió sanitària en augment. 

ministro aleman sanidad efe

A la imatge principal, el ministre de Sanitat Jens Spahn compareix per explicar la situació de la covid / Efe

A Alemanya encara hi ha 16 milions de persones de més de 12 anys, edat a partir de la qual està aprovada la vacuna contra la covid, que no s'han protegit contra el virus. En total, hi ha al voltant d'un 66,8% de la població amb la pauta completa de la vacuna, és a dir, uns 55,6 milions de ciutadans. Espanya, que ha estat un dels països líders pel que fa a la vacunació  ara mateix compta amb un 79,7% de la població amb les dues dosis de la vacuna. Per això, el ministre de Sanitat Jens Spahn ha culpabilitzat de la xifra rècord de contagis des que va començar la crisi sanitària, 33.949, registrada les últimes hores a l'esmentada "epidèmia dels no vacunats". 

Tornen les mascaretes 

L'anterior rècord de contagis, més baix que aquests 33.949 d'avui, es va registrar durant la tercera onada el desembre de 2020, en un context  ben diferent de l’actual: llavors l'hostaleria i el comerç no essencial estaven tancats arreu del país. Aquest fet provoca que el govern alemany es plantegi plantejar d'aplicar noves restriccions per intentar frenar la quarta onada i controlar els contagis. Avui dijous, s'han de reunir els ministres de Sanitat dels 16 estats federats per analitzar la situació i decidir quines mesures prendre. 

Alguns Länder han pres la incitativa i han recuperat algunes restriccions que ja semblaven superades. Per exemple, a Baviera s'ha tornat a reintroduir la mascareta a les escoles. Així, els estudiants s'hauran de tornar a tapar nas i boca durant una setmana, en el cas dels de primària, i dues els de secundària. 

Passaport covid 

L'encara canceller Angela Merkel està a favor de limitar la vida social a aquesta "epidèmia de no vacunats", segons ha transmès el seu portaveu. Aquesta ha indicat que si la situació hospitalària segueix la seva tendència i empitjora, s'imposarà la coneguda com a regla 2G. Aquesta implica que només les persones que presentin un certificat de vacunació o de recuperació de la covid puguin accedir a interiors de locals d'hostaleria i comerços. Es tracta d'una mesura que ja apliquen alguns països, però a Alemanya s'havia evitat fins ara. 

Una part dels 16 milions de no vacunats a Alemanya correspon a persones majors de 60 anys. En total, més de 3 milions de persones majors d'aquesta edat no s'han protegit contra el virus tot i ser especialment vulnerables. A banda del rècord de contagis, també han augmentat el nombre de morts. Avui dijous, se n'han comunicat 165 en un sol dia, una xifra que va en augment i que les autoritats defineixen com "aterridores". Per altra banda, la incidència acumulada, un dels indicadors clau per entendre l'evolució de la pandèmia, també està disparat a aquest país. Ara mateix està fixada als 154,5 casos por cada 100.000 habitants per 7 dies. Aquesta, segons les dades que s'utilitzen a l'Estat superaria els 300 casos a 14 dies, quan a Espanya tot just frega els 50.  

A la imatge principal, cartells informatius sobre la covid a Alemanya / Europa Press