Mentre empreses farmacèutiques com Pfizer i Merck anuncien tractaments per evitar hospitalitzacions i morts per coronavirus, la pandèmia de Covid segueix estable a Catalunya, on la pressió hospitalària, en termes generals, va a la baixa. Els indicadors mantenen la tendència dels darrers dies: el risc de rebrot segueix pujant lleugerament i se situa en els 61 punts, cinc més que el dia anterior, mentre que el risc de contagi (Rt) és el mateix que l'anterior registre facilitat pel Departament de Salut.

Des de Salut es dona per fet que la incidència de la covid pujarà les pròximes setmanes, coincidint amb l'arribada del fred, tot i que té la mirada posada als centres hospitalaris, l'indicador que utilitza per determinar si s'adopten o no restriccions. Així, la pressió hospitalària manté la tendència a la baixa i en les darreres hores s'ha reduït el nombre de pacients hospitalitzats, que ha passat de 324 a 312. Per contra, els ingressats a les UCI han augmentat en set malalts més. En total són 85 els pacients crítics atesos als hospitals catalans, dels quals un 70% no hauria estat vacunat.

Contagis i mortalitat

Quan als contagis, després que dijous se superés el miler de contagis, una xifra que no s'assolia des del setembre, Salut ha informat aquest dissabte de 698 nous contagis. En total ja són 1.007.777 els casos de covid comptabilitzats des de l'inici de la pandèmia. La incidència acumulada a 14 dies manté la tendència a l'alça i se situa en 55,67 casos per cada 100.000 habitants. També puja la taxa de positivitat, si fa una setmana l'1,70 % de les proves donava positiu, ara és el 2,11%.

Un dia més s'han registrat defuncions per la covid, Salut informa de dues morts més, i ja són 24.033 les persones que han perdut la vida a causa del coronavirus.

En paral·lel, la campanya de vacunació segueix al ritme de les darreres setmanes i el 74,5% de la població ja està vacunada, el 83,5% en el cas dels majors de 12 anys. Hi ha 5.891.275 persones que han rebut la pauta completa, 224.725 que ja han rebut la tercera dosi. Salut informa que en la darrera jornada s'han administrat 2.670 primeres dosis i 3.048 segones dosis.

Assaig de la vacuna catalana

Precisament, centres mèdics i fundacions de Catalunya i l'estat espanyol busquen voluntaris per participar en una nova fase de l'assaig clínic de la vacuna d’Hipra.  Es busquen persones majors de 18 anys que hagin rebut la vacuna de Pfizer com a mínim fa sis mesos, per estudiar el nou vaccí. Els que hi participin rebran una dosi de record de la nova vacuna o d'una de ja comercialitzada i se'ls farà un seguiment durant un any per conèixer la seva seguretat i la seva resposta immunitària.

Entre els centres catalans que participen hi ha l'Hospital Josep Trueta de Girona, la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, l'Hospital Germans Trias i Pujol, o l'Hospital Clínic de Barcelona, entre d'altres.

Fàrmacs contra la covid

En el terreny farmacològic, aquesta setmana hi ha hagut avenços en els tractaments que redueixen el risc d’hospitalització i mort per Covid. En el cas de Pfizer, aquest divendres ha anunciat que disposa d’un tractament que ha demostrat una gran eficàcia per prevenir el coronavirus en pacients amb factors de risc que han rebut la pastilla tres dies després de començar a tenir símptomes. Aquest tractament redueix l'hospitalització en un 89%.

L’altre tractament, de Merck, redueix en un 50% el risc d’hospitalització del malalt. Aquest fàrmac ha rebut aquesta setmana l’aprovació de l’Agència Europea de Medicaments (EMA).

 

Imatge principal, laboratoris de l'IRTA- CReSA on s'han fet assajos amb animals de la vacuna d'Hipra / Efe